'Chinezen stappen uit Deutsche Bank'

Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Frankfurt ©REUTERS

Het Chinese conglomeraat HNA is van plan zijn volledige belang in Deutsche Bank te verkopen, ving The Wall Street Journal op. Beide bedrijven weigeren commentaar.

HNA is met bijna 8 procent van de stemrechten de grootste aandeelhouder van Deutsche Bank, maar staat onder druk van Peking om zijn buitenlandse activiteiten af te bouwen, melden verscheidene media na het eerste bericht van The Wall Street Journal.

Peking wil de systeemrisico's indammen bij Chinese groepen die agressief geld investeerden in het buitenland, zoals Anbang, Fosun en ook HNA. De Chinese overheid zou liever hebben dat het conglomeraat zijn aandacht concentreert op zijn luchtvaarttak, met onder meer Hainan Airlines.

In ons land is HNA vooral bekend als de eigenaar van De Ster, dat plastic servies maakt voor vliegtuigmaaltijden, en van bagageafhandelaar Swissport en het Brusselse Tangla-hotel.

Het is nog niet duidelijk op welke termijn HNA uit Deutsche Bank wil stappen. De Chinezen bezaten in 2017 tot 9,9 procent van de Duitse bank, via ingewikkelde afgeleide producten. Een grootschalige verkoop zou bijkomende neerwaartse druk op de beurskoers van Deutsche Bank kunnen uitoefenen. De bank wordt al maanden gelinkt

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect