Collega maakt Kerviel met de grond gelijk

Jérôme Kerviel (R) en zijn advocaat Olivier Metzner (Foto AFP)

Op de derde dag van het proces tegen SocGen-trader Jéröme Kerviel, die in 2008 zijn werkgever met een verlies van 4,9 miljard opzadelde, kreeg Kerviel de wind van voren. Een ex-collega uit de marktenzaal, die nog steeds voor SocGen werkt, noemde de werkwijze van de van fraude beschuldigde Kerviel 'weerzinwekkend'.

Kerviel werd begin 2008 in een klap een internationale beroemdheid. Hij gokte fout dat de kredietcrisis in kracht zou afnemen. In plaats daarvan escaleerde de crisis, en zag hij 4,9 miljard euro van SocGen in rook opgaan. Dat die som zo hoog was, lag aan het feit dat Kerviel ongeoorloofd grote posities had ingenomen. Het was de grootste financiële flater uit de geschiedenis.

Kerviel toonde zich de voorbije dagen strijdvaardig. Hij beweert dat, hoewel zijn posities ongeoorloofd groot waren, dit in de marktenzaal van SocGen de normaalste zaak van de wereld was. Volgens de 34-jarige Fransman waren zijn bazen op de hoogte van het feit dat hij de richtlijnen met de voeten trad, en zagen ze dat door de vingers zolang hij geld verdiende.

Salim Némouchi, die nog steeds actief is in de marktenzaal van SocGen, ontkende dat in de rechtszaal. 'Hoewel er wel eens een positie overschreden wordt, is dat geen de gangbare praktijk', zei Némouchi. De trader deed de positie die Kerviel had opgebouwd 'stratosferisch'.

Némouchi was erg hard voor zijn oud-collega. 'We werken elke dag hard om geld te verdienen. Dat in gevaar brengen, vind ik weerzinwekkend', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud