Contactloos betalen breekt definitief door in België

Contactloos betalen is stilaan de favoriete betaalmethode van de Belg. ©beobank

De Belgische consument winkelt het liefst door simpelweg met de bankkaart tegen de betaalterminal te tikken, leert een nieuw onderzoek van de bankenkoepel Febelfin. Opvallend: vooral bij oudere Belgen blijkt de liefde voor cash betalen bekoeld.

Door de coronacrisis kreeg elektronisch betalen de voorbije maanden ook in ons land een enorme boost. Uit een rondvraag die de bankenkoepel Febelfin in samenwerking met de VUB organiseerde, blijkt dat de Belg niet snel in zijn oude betaalgewoontes zal hervallen wanneer een einde komt aan de pandemie.

Cash is al een tijd op de terugweg als betaalmiddel, en volgens de enquête zegt nog maar 13 procent van de Belgen dat het zijn favoriete betaalmiddel is. Toch hebben mensen gemiddeld nog 55,60 euro in hun portefeuille, terwijl dat voor de coronacrisis 61,20 euro was.

Het ziet er niet naar uit dat de Belg in zijn oude betaalgewoontes zal hervallen wanneer een einde komt aan de pandemie.

Cash is steeds minder populair bij jongeren. Maar wie er het minst van houdt, blijkt verrassend genoeg de groep consumenten tussen 65 en 74 jaar. Febelfin zoekt de verklaring in hygiënische motieven. 'De meeste kwetsbare actieve groep is duidelijk cash beginnen te vermijden.'

Bij het elektronisch betalen blijkt contactloos betalen - je rekent af door met de bankkaart tegen de betaalterminal te tikken - intussen definitief doorgebroken. Uit de recentste coronamonitor van Febelfin was al gebleken dat de helft (49%) van de elektronische betalingen op die manier verliep.

Achterstand ingehaald

De rondvraag van de VUB bevestigt dat de Belgische consument overstag is gegaan. In de twaalf maanden sinds het begin van de coronacrisis hebben zeven op de tien klanten minstens een keer contactloos betaald. Opnieuw komt de groep tussen 65 en 74 jaar verrassend uit de hoek. Van hen heeft 76 procent minstens een keer contactloos met de kaart betaald, terwijl dat een jaar eerder 36 procent was.

76%
Ruim driekwart van de Belgen tussen 65 en 74 jaar zegt het voorbije jaar minstens een keer contactloos te hebben betaald.

De hogere cijfers zijn opmerkelijk, want niet lang geleden was België in Europa een achterblijver voor contactloos betalen. Volgens een studie van de Europese Centrale Bank betaalde net voor de coronacrisis 16 procent van de Belgen contactloos, ver onder het Europese gemiddelde van 39 procent. Dat banken hier pas laat kaarten begonnen te leveren die dit soort betalingen mogelijk maken, verklaart een flink deel van die achterstand.

Jongeren tuk op mobiel betalen

Ook in de winkel afrekenen met de smartphone wint aan belang, al is de stijging een pak minder uitgesproken. Voor de coronacrisis zei 30 procent van de Belgen minstens een keer mobiel te hebben betaald, nu is dat 35 procent. Vooral jongeren kiezen voor deze betaalmethode. De grootste stijging deed zich voor bij de 16- tot 24-jarigen, van wie een kwart zegt dat ze het liefst betalen met de smartphone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud