Coöperant krijgt hoogstens aalmoes uit vereffening Arco

Het is maar de vraag of de coöperanten iets zullen krijgen uit de vereffening van Arco. ©BELGA

Op de algemene vergadering van Arcopar is bevestigd wat de coöperanten al langer beseffen. Uit de vereffening krijgen ze hoogstens een habbekrats.

De bijna 800.000 particuliere coöperanten van Arcopar hebben destijds samen circa 1,5 miljard euro belegd. Daar kunnen ze hoogstens 1 procent van recupereren via de vereffening, zo bleek op de algemene vergadering van Arcopar, het belangrijkste Arco-vehikel donderdag. Een honderdtal coöperanten tekenden present.

De curatoren hebben ons gezegd dat er voor ons bij de huidige stand van zaken 10 tot 15 miljoen euro overblijft uit de vereffening.
Bart Bergmans
Woordvoerder van de gedupeerdenvereniging Arcopar Actieteam

'De curatoren hebben ons gezegd dat er voor ons bij de huidige stand van zaken 10 tot 15 miljoen euro overblijft uit de vereffening', zegt Bart Bergmans, woordvoerder van de gedupeerdenvereniging Arcopar Actieteam. 'De meeste opbrengsten gaan naar de bevoorrechte schuldeisers, zoals Belfius en Beweging.net. Zij zullen minstens 75 procent van hun vorderingen terugbetaald zien.'

Sinds de start van de vereffening werd in totaal voor 558 miljoen euro aan activa te gelde gemaakt, zo maakten de vereffenaars bekend, maar op de opbrengsten hebben de bevoorrechte schuldeisers eerst recht. Op het einde van de rit zal het saldo op een klein positief bedrag uitkomen.

De schatting van 10 tot 15 miljoen ligt nog lager dan de bedragen die de voorbije jaren circuleerden. Dat kan verder herleid worden naar nul. Als Arco de Europese boete moet betalen, blijft er immers niets over voor de coöperanten. Het gaat om de door Europa opgelegde boete voor staatssteun, die door de Arco-vereffenaars betwist wordt.

'Zolang de boete blijft bestaan, schiet er voor de coöperanten niets over', was hoofdvereffenaar Ludo Foqué duidelijk.

Overlijdens

Op de vergadering werd nog gezegd dat er jaarlijks 10.000 van de circa 800.000 coöperanten overlijden. Dat brengt extra dossierwerk met zich mee voor de vereffenaars en soms onverwachte beslommeringen bij de erfgenamen.

10.000
Jaarlijks overlijden 10.000 van de circa 800.000 Arco-coöperanten.

Wie aandelen erft, moet die opnemen in de aangifte nalatenschap tegen de verkoopwaarde op de dag van het overlijden, zo luidt het algemene fiscale principe. Omdat Arco in vereffening is, is het echter onmogelijk die verkoopwaarde te kennen.

Geduld op

Donderdagochtend waarschuwde belangenvereniging Deminor dat het geduld van de coöperanten om een vergoeding te krijgen langzaam op geraakt. Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters sloot zich daarbij aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud