Coronaklap kan voor banken met vertraging komen

ECB-voorzitter Christine Lagarde en vicevoorzitter Luis de Guindos. ©EPA

De economische coronacrisis kan de banken met vertraging forse kredietverliezen opleveren, waarschuwt de Europese Centrale Bank in haar halfjaarlijkse Financial Stability Review.

De banken laveren redelijk ongeschonden door de coronacrisis. Dat is voor een belangrijk stuk te danken aan de steunmaatregelen van de overheid voor gezinnen en bedrijven. Daardoor blijven de verliezen die de banken lijden op de kredieten die ze hebben toegestaan aan gezinnen en ondernemingen binnen de perken.

Maar het risico is niet weg, waarschuwt de ECB. Het kan zich manifesteren als de overheidssteun vroegtijdig wordt stopgezet. Maar ook als die te lang wordt voortgezet.

Als de steun te vroeg wordt stopgezet, dreigt dat het economisch herstel te hypothekeren. De liquiditeitsproblemen waarmee een aantal bedrijven worstelt, kunnen dan tot solvabiliteitsproblemen leiden. En tot het risico dat de banken hun kredieten niet kunnen recupereren.

Te optimistisch

Maar het te lang voortzetten van de overheidssteun is ook niet zonder gevaar. De schuldenlast van bedrijven en van de overheden kan op middellange termijn een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit. Het zijn immers de banken die voor een groot stuk die schulden financieren.

De kapitaalbasis van de meeste banken is comfortabel, oordeelt de ECB. Maar het is belangrijk dat die zo blijft, zodat de banken in staat zijn kredietverliezen te absorberen en tegelijk voor een langere periode hun rol als kredietverschaffer in de economie kunnen vervullen.

Door het uitstel van kredietbetalingen en door de overheidsgaranties duurt het langer voor de slechtere economische omstandigheden tot uiting komen in hogere kredietverliezen.
Luis de Guindos
Vicevoorzitter ECB

De ECB verwacht dat de winstgevendheid van de banken onder druk blijft staan. De banken hebben wel hogere voorzieningen aangelegd voor kredietverliezen, maar in sommige gevallen lijken ze uit te gaan van te optimistische verwachtingen, waarschuwt de Europese bankentoezichthouder.

'Door het uitstel van kredietbetalingen en de overheidsgaranties duurt het langer voor de slechtere economische omstandigheden tot uiting komen in hogere kredietverliezen. Maar dat zal uiteindelijk gebeuren', zegt Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud