Coronaprovisies decimeren winst ING

©REUTERS

De Nederlandse bankreus legt voor 1,3 miljard extra provisies aan voor slechte kredieten. De winst in het tweede kwartaal zakt daardoor met 79 procent tot 299 miljoen euro.

De winst van ING is al kwartalen op rij aan het zakken. Dat corona hier geen goed aan zou doen, was bekend, maar de winst is nog wat meer teruggevallen dan verwacht. De winst voor belastingen zakte van meer dan 2 miljard euro in naar 542 miljoen euro dit jaar. Analisten hadden gerekend op een daling tot 645 miljoen euro.

-79%
Nettowinst
De winst in het tweede kwartaal zakt met 79 procent tot 299 miljoen euro

De kwartaalinkomsten lagen met 4,67 miljard euro, een lichte stijging tegenover vorig jaar, veel hoger dan verwacht. Maar het aanleggen van provisies voor kredieten die door de coronacrisis niet terugbetaald zullen worden, is de grootste boosdoener.

Toch is Steven van Rijswijk, de nieuwe ceo die Ralph Hamers recent opvolgde, optimistisch. Hij wijst er op dat de interestinkomsten in de pandemie sterk blijven en dat ook inkomsten uit beleggingen het nog goed doen.

Van Rijswijk: 'Ik vertrouw op de sterkte van ING in deze uitdagende tijden en geloof dat onze strategische richting de juiste is om ons naar de toekomst te leiden'. Hij geeft geen verdere concrete vooruitzichten.

ING moest bij de zakenbankafdeling bijna 800 miljoen euro extra opzij zetten voor risicokosten omdat de economische toestand verslechtert, er 'enkele individuele slechte dossiers' zijn én een mogelijke externe fraudezaak, een zinnetje dat waarschijnlijk naar het Duitse Wirecard verwijst. In België stegen de risicokosten vooral door 'één groot bedrijfsdossier', meer dan waarschijnlijk de kledingketen FNG.

België

Bij de Belgische tak valt op dat de operationele kosten fors gestegen zijn (+18 procent), terwijl die in Nederland daalden (-3 procent). ING verwijst naar het afboeken van 43 miljoen euro goodwill op een eerdere overname en de hogere kosten voor allerlei regulatoire zaken. Het is bekend dat ING momenteel veel energie moet steken om klantendossiers in orde te krijgen met de witwasregels.

De winst voor belastingen van de Belgische tak kromp met 81 procent tot 56 miljoen euro. Zonder de hogere risicokosten en deze impairment zou de winst voor belastingen met 9 procent gestegen zijn. Het Belgische management geeft straks meer toelichting bij de cijfers.

Op vraag van de toezichthouders stelt ING zijn dividendbetaling uit tot volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud