Crédit Agricole wil weg uit Griekenland

(Foto: Bloomberg).

De Franse financiële groep Crédit Agricole, die in ons land actief is met Landbouwkrediet, heeft haar Griekse dochter Emporiki Bank in de etalage gezet, meldt de Financial Times. De beslissing wordt gezien als een uiting van groeiend wantrouwen in de toekomst van het noodlijdende land. Het is ook een klap voor de nieuwe Griekse regering.

Emporiki is de vijfde grootste bank van Griekenland en maakt verlies. Bij Moody's heeft ze net niet de rommelstatus, na een nieuwe ratingverlaging begin juni. Crédit Agricole heeft sinds 2006 meer dan 5 miljard euro uitgegeven om de volledige controle te verwerven over de bank en haar kapitaalbasis te versterken.

De Fransen vinden het nu blijkbaar welletjes. Volgens de Financial Times hebben ze andere Griekse banken eerder deze maand gepolst naar hun belangstelling on een meerderheidsbelang te verwerven in Emporiki Bank. De drie grootste financiële instellingen - National Bank of Greece, Alpha Bank en Eurobank EFG - hebben daarop laten weten dat ze bereid zijn een bod uit te brengen.

Een voorwaarde is wel dat ze de daartoe de goedkeuring krijgen van het Hellenic Financial Stability Fund, een internationaal noodfonds voor de Griekse banksector, zeggen twee bronnen in de sector. Het fonds zal mogelijk volgende week al aan tafel gaan zitten met de bieders. 

Maar een beslissing valt waarschijnlijk niet voor de Griekse banken helemaal geherkapitaliseerd zijn met een nieuwe transfer van 23 tot 25 miljard euro van de EU en het IMF.

Crédit Agricole heeft eerder al de Roemeense, Bulgaarse en Albanese dochters van Emporiki losgemaakt van de Griekse bank en onder controle van de groep geplaatst, om de klanten van die filialen gerust te stellen.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud