Credit Suisse drijft besparingen op

Foto Reuters ©REUTERS

Credit Suisse, de op een na grootste Zwitserse bank, boekte in het derde kwartaal minder winst dan verwacht en gaat daarom tegen 2015 1 miljard Zwitserse frank extra besparen.

De totale besparingsdoelstelling wordt daarmee aangescherpt tot 4 miljard frank (3,33 miljard euro), van 3 miljard in juli. Hoeveel extra banen er zullen sneuvelen, deelde Credit Suisse niet mee. De bank kondigde vorig jaar aan 3.500 banen te schrappen, wat overeenstemt met 7 procent van het totale bestand. Die reductie is volop in uitvoering.

In het derde kwartaal zag Credit Suisse de nettowinst met 63 procent kelderen tot 254 miljoen frank (210 miljoen euro). Dat is minder dan de 370 miljoen waarop analisten volgens Reuters hadden gerekend. Het resultaat werd negatief beïnvloed door 1 miljard frank aan lasten, hoofdzakelijk te wijten aan de eigen schulden. Door een kronkel in de boekhoudingsregels kunnen banken recordwinsten boeken als de waarde van hun schulden daalt (omdat het dan in theorie goedkoper wordt om ze terug te kopen) en forse verliezen als de waarde van hun schulden stijgt.

Credit Suisse zette ook 325 miljoen dollar opzij voor een belastinggeschil met de VS. Informatie over de timing een mogelijke regeling van dit geschil gaf de bank niet. De zaak draait rond Amerikanen die via Zwitserse rekeningen belastingen trachten te ontwijken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud