Crelan gaat snoeien in de kosten

©Photo News

Crelan gaat snoeien in de kosten. Zo moeten de loonkosten 6 procent naar beneden, maar zonder dat er een sociaal plan komt. Dat heeft CEO Luc Versele dinsdag gezegd. Ook het dividend gaat licht lager.

Crelan wordt weer 100 procent Belgisch. De coöperatieve landbouwkassen gaan het belang van de Franse aandeelhouder Crédit Agricole overnemen. Dat maakte de bank dinsdag bekend. Ze bevestigt daarmee wat al lang in de pijplijn zat. 

Begin januari meldde De Tijd dat de uitstapoperatie van Crédit Agricole vergevorderd was. Het akkoord heeft intussen groen licht gekregen van de Nationale Bank.

De groep Crédit Agricole, Crédit Agricole Nord de France en Crédit Agricole Nord Est verkopen hun 50 procentparticpatie aan de Belgische coöperatieve kassen Lanbokas, Agricaisse en de Federatie van de Kassen van het Landbouwkrediet (Lanbokas en Agricaisse samen). Een bedrag voor de overname is niet vrijgegeven.

Begin maart werd wel al duidelijk dat Lanbokas, Agricaisse en de Federatie 200 miljoen aan coöperatief kapitaal wilden ophalen om Crédit Agricole uit te kopen. Inmiddels is ruim 70 miljoen opgehaald, dus in het komende jaar wil Crelan nog 130 miljoen euro aan coöperatief kapitaal aantrekken. In maart werd nog gewag gemaakt van de mogelijkheid van een externe partner die de kassen zou bijspringen, een institutionele investeerder, maar daar is nu geen sprake meer van. Toch niet in eerste instantie, verduidelijkt Versele. 'Op langere termijn zou het wel kunnen, maar nu is het niet aan de orde.'

'Crelan wordt dus een 100% Belgische bank, met een 100% coöperatieve verankering. De meer dan 260.000 coöperanten worden de enige eigenaars van de bank', aldus Versele.

De overdracht van de aandelen vindt ten laatste op 22 juni 2015 plaats. Dat moet de kassen voldoende tijd geven om de beoogde 200 miljoen op te halen. Maar volgens Versele is dat geen probleem omdat er nu al ruim 70 miljoen is opgehaald. 

Resultaten

Versele maakte dinsdag ook de resultaten van Crelan bekend. De groepswinst loopt sterk terug, van 73,4 naar 45,2 miljoen euro, maar onderliggend ging het resultaat 10 procent hoger.

De verhouding tussen kosten en inkomsten zit met 79,3 procent tegen 70,6 procent in 2012 niet goed. Maar Versele wil dat kostencijfer tegen eind 2016 beneden 67 procent duwen. 'Door meer inkomsten en minder kosten. De loonkosten moeten met 6 procent naar beneden, door natuurlijke afvloeiingen, dus door mensen die vertrekken niet of maar gedeeltelijk te vervangen. Er komt geen sociaal plan. We hebben ook een akkoord bereikt met de agenten om de commissies aan te passen. Dat geeft wat marge. We zouden ook moeten kunnen profiteren van synergievoordelen uit het samengaan van Centea met Landbouwkrediet.'

Het aantal kantoren van de bank zakt vanzelf al door die fusie. Eind vorig jaar waren er 831. Dat zal op natuurlijke wijze dalen naar 700.

Dividend

Voor het eerst in tien jaar zullen de coöperanten van Crelan ook geen dividend van 5 procent krijgen op de nominale waarde van de coöperatieve deelbewijzen. De coöperatieve Kassen van de bank zullen een dividend van 4 procent voorstellen aan hun Algemene Vergaderingen. Versele vindt dat in 'de huidige context' zeer verdedigbaar en verwacht geen weerstand tegen de beslissing. 'Het feit dat we de reserves van de bank versterken, is een teken van goed beleid', zei hij tijdens een persconferentie. 'Als je kijkt naar de rentetarieven van vandaag, is 4 procent een heel mooi rendement.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud