‘Crelan respecteerde onafhankelijkheid agenten niet'

Crelan stelde zich deloyaal op ten opzichte van een aantal van zijn agenten, zegt het Antwerpse hof van Beroep. ©BELGA/BELPRESS

Het Antwerpse hof van beroep heeft de bankgroep Crelan veroordeeld omdat ze eenzijdig commerciële voorwaarden aanpaste voor een aantal zelfstandige agenten. Het arrest geeft ook andere agenten munitie om in het verweer te gaan als ze zich door hun bank onder druk voelen gezet, besluit de beroepsvereniging van de zelfstandige bankiers.

De zaak waarover het Antwerpse hof van Beroep onlangs een arrest velde, komt voort uit de fusie tussen Landbouwkrediet en Centea in 2013, waaruit uiteindelijk Crelan is ontstaan. Terwijl de agenten van Landbouwkrediet alleen producten van die bank konden verkopen, genoten de agenten van Centea meer vrijheid. Als onafhankelijke makelaars konden ze ook kredieten en verzekeringen van andere instellingen aan de man brengen. 

Na de fusie probeerde Crelan dat commerciële beleid bij te sturen en alle handelsovereenkomsten met zijn agenten gelijk te stellen. Een zestal Centea-agenten, die voornamelijk als kredietmakelaar werkten, was van mening dat ze onder druk werden gezet om voortaan enkel kredieten en verzekeringen aan te bieden van Crelan of exclusieve partners van die groep. Om dat af te dwingen, verhoogde Crelan sommige kosten voor agentschappen die niet exclusief wilden samenwerken met de bank en bepaalde verzekeringspartners. Wie vasthield aan zijn onafhankelijkheid kreeg ook lagere commissies uitbetaald, stellen de misnoegde agenten. 

'Deloyale houding'

Het hof van beroep in Antwerpen geeft de zes nu gelijk en veroordeelt Crelan omdat het de financiële voorwaarden van de overeenkomsten met zijn agenten eenzijdig heeft aangepast en zich ‘deloyaal’ opstelde. Crelan had de onafhankelijkheid van de agenten als krediet- en verzekeringsmakelaar moeten eerbiedigen, klinkt het in het arrest. De agenten die naar de rechter waren gestapt, zullen een schadevergoeding ontvangen. Hoe groot die is, wordt nog volop berekend.

Maar het arrest van het Antwerpse hof van beroep heeft niet alleen gevolgen voor de agenten die Crelan voor de rechter hadden gedaagd, zegt de beroepsvereniging van zelfstandige bankiers, de BZB. Het geeft ook andere agenten munitie als ze zich door hun bank onder druk gezet voelen om af te wijken van eerdere commerciële en financiële afspraken, zegt Albert Verlinden van de BZB. 

Overname AXA Bank België

Het arrest komt volgens Verlinden op het juiste moment. Volgens hem staan agenten onder steeds zwaardere druk van hun bank om beleggingsproducten te verkopen en om met bepaalde bevoorrechte partners samen te werken voor verzekeringen. Dat gebeurt onder meer door andere commissies uit te keren voor wie zich daar niet aan houdt, klinkt het. ‘Maar dan zegt de bank eigenlijk de bestaande overeenkomst met haar agent op.’ De timing van het arrest is ook nog voor een andere reden interessant. In de herfst van vorig jaar kondigde Crelan de overname van AXA Bank België aan. ‘Alle bankagenten van AXA Bank België zijn ook zelfstandige verzekeringsmakelaars’, zegt Verlinden. ‘AXA zal de bevoorrechte verzekeringspartner zijn van Crelan. Maar de agenten mogen niet gepusht worden om alleen nog producten van AXA te verkopen. Dankzij dit arrest beseffen ze dat ze ook neen kunnen zeggen tegen hun bank.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud