Curatoren Optima dagvaarden Nationale Bank

Het juridische kluwen rond Optima wordt nog een stuk ingewikkelder door een reeks dagvaardingen door de curatoren. Die viseren nu opvallend genoeg ook de Nationale Bank. ©Photo News

De curatoren van de failliete Gentse bank Optima lanceren een juridisch offensief. Ze dagvaarden niet alleen de vroegere top van de bank en van Optima Group maar, opvallend, ook de Nationale Bank en commissaris EY. Ze viseren tevens de banden tussen Optima en de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group.

Ruim anderhalf jaar geleden is het al dat Optima Bank in een schandaalsfeer over de kop ging, maar het Gentse gerecht en de drie curatoren zijn nog volop bezig om het dossier te ontrafelen. Kort voor Kerstmis belandde ex-topman Jeroen Piqueur op last van de onderzoeksrechter voor het eerst in de cel in de zaak, net als zijn kinderen.

De curatoren pakken nu op hun beurt uit met nieuws. Ze besloten na lang wikken en wegen een reeks aansprakelijkheidsvorderingen uit te sturen. Naar ze vrijdag in een persbericht bekendmaakten starten ze drie rechtszaken tegen de directieleden en bestuurders van de bank en van Optima Group, de commissaris-revisor van de financiële instelling én de Nationale Bank van België. Het gaat alles samen om meer dan 30 partijen.

Vooral de dagvaarding van de Nationale Bank, voor de rechtbank van eerste aanleg van Brussel, is opvallend. Piqueur en enkele gedupeerden van de val van Optima daagden de toezichthouder voor de financiële sector al voor de rechter, maar nu de curatoren dat doen krijgt het een andere dimensie. Het is een primeur sinds de Nationale bank in 2011 het toezicht over de sector in handen kreeg.

Haar voorloper, de bankcommissie CBF, werd 20 jaar geleden gedagvaard na de ondergang van de Antwerpse bank Max Fischer. De stap van de curatoren valt des te meer op daar de Optima-commissie van de Kamer vorig jaar besloot dat de toezichthouder weinig of niets te verwijten valt.

Deposito's

De Nationale Bank wordt echter, net als de vroegere top van Optima Bank, niet mee in bad getrokken omwille van het faillissement van Optima. De rechtszaak draait rond beweerde onrechtmatige depositowerving. De Nationale Bank had Optima in 2014 een verbod opgelegd om nieuw spaargeld aan te trekken, maar dat verbod werd in 2015 voorwaardelijk opgeheven. Zo mocht Optima enkel professionele partijen aanspreken.

De curatoren verwijten de Nationale Bank dat ze ‘een zware fout’ beging.

Maar de curatoren voeren nu aan dat de bank de voorwaarden schond door voor ruim 10 miljoen euro deposito’s aan te trekken bij gemeenten zoals Wijnegem, OCMW’s en non-profitorganisaties. Ze verwijten de Nationale Bank dat ze ‘een zware fout’, een wettelijke vereiste voor een dagvaarding, beging door Optima onvoldoende duidelijke instructies te geven en niet genoeg controle uit te oefenen. Als de Nationale Bank schuldig bevonden wordt, riskeert ze het geld te moeten terugbetalen.

Maar het valt te verwachten dat de instantie zich juridisch fel zal verweren. Woordvoerder Geert Sciot van de NBB zei vrijdag in een reactie dat de centrale bank ‘de inhoud van de dagvaarding samen met haar raadslieden zal analyseren en haar verdediging zal organiseren’. Ze verkoos geen verdere commentaar te geven, maar benadrukte wel ‘dat ze zich op zorgvuldige wijze van haar toezichtstaken heeft gekweten, wat werd bevestigd door de parlementaire onderzoekscommissie Optima’.

De curatoren starten voor de rechtbank van koophandel van Gent ook een proces tegen de vroegere leiding van Optima Bank. Ze vorderen de aansprakelijkheid voor het nettopassief van het faillissement, dat mogelijk kan oplopen tot 50 miljoen euro, wegens ‘kennelijk grove fouten’ die bijdroegen tot het faillissement. De curatoren sommen onder meer de kapitaalverhogingen van 2014 op die de positie van de bank ondermijnden en betalingen voor niet-geleverde prestaties.

Land Invest Group

Bovendien viseren ze de kredieten aan vennootschappen en personen die verbonden zijn met Land Invest Group. Dat is de wankele Antwerpse vastgoedgroep die eind vorig jaar centraal stond in de heisa rond de beweerde te nauwe banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en de vastgoedwereld en die nu een aandeelhouderswissel doormaakt. Het gaat om 20 miljoen euro aan leningen, onder meer aan Land Invest-aandeelhouder Paul Schaling, die als risicovol golden en niet strookten met de plannen om Optima Bank af te bouwen.  

20
20
De curatoren van Optima Bank viseren ook 20 miljoen euro aan leningen van Optima Bank aan de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group.

Ten slotte is er een rechtszaak, eveneens voor de rechtbank van koophandel van Gent, tegen de vroegere bestuurders en directieleden van de bank en van Optima Group wegens transacties tussen de bank en de holding. Het gaat onder meer om het versluizen van geld onder het mom van een dienstverleningsakkoord. Opmerkelijk hier is dat EY als commissaris-revisor van de bank mee in bad belandt.

Jos Sluys

De dagvaardingen betekenen dat een reeks personen die tot nu toe niet of nauwelijks werden genoemd in het dossier ook voor de rechter zullen belanden. Behalve Jeroen Piqueur en zijn naaste medewerkers zoals Jan De Paepe gaat het bijvoorbeeld om de ex-politici Luc Van den Bossche en Geert Versnick, ex-KBC-topper Danny De Raymaeker, Herman Verwilst, eveneens betrokken bij het Fortis-strafdossier, en zelfs investeerder Jos Sluys die geld pompte in Optima.

Een belangrijke bemerking is wel dat de drie rechtszaken waarschijnlijk on hold zullen worden gezet omdat het strafonderzoek naar de ondergang van Optima voorrang krijgt, wegens het juridische adagium le criminel tient le civil en état

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud