CVC praat over redding SNS Reaal

Foto Hollandse Hoogte ©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

De investeringsvennootschap CVC Capital voert gesprekken om 1,8 miljard euro te injecteren in de noodlijdende Nederlandse bank SNS. Zo zou een nationalisering van de vierde grootste bank van Nederland afgewend kunnen worden.

CVC Capital vormt samen met de onder meer de pensioenbeheerder PGGM een consortium dat SNS van extra kapitaal moet voorzien. Ook de grotere bankenbroers ABN AMRO, ING en Rabobank zijn bereid om SNS bij te staan met een achtergestelde lening van 400 miljoen euro. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van enkele anonieme bronnen. De kapitaalinjectie zou voorkomen dat de bank in handen van de Nederlandse overheid moet komen.

De bank kwam in de problemen door onder meer zijn vastgoeddochter Property Finance. In het aanvankelijke reddingsplan zouden de slechte onderdelen van SNS worden afbeboekt met de 1,8 miljard euro van CVC en vervolgens worden afgezonderd in een 'bad bank'.

Die zou worden gefinancierd door de overheid en de drie Nederlandse grootbanken. Maar het plan stuitte op verzet van de Nederlandse Tweede Kamer wegens de te hoge risico's. De banken vonden de afboeking bovendien te laag.

In het plan dat nu op tafel ligt, kan er extra worden afgeboekt door de bijdrage van de grootbanken. Die mogen echter van de Europese Commissie geen kapitaal steken in SNS, omdat dat zou beschouwd worden als een overname en ING en ABN Amro zelf enkele jaren geleden gered moesten worden.

Hoe de 400 miljoen van de grootbanken door Brussel zal gezien worden is echter nog niet duidelijk. In het nieuwe voorstel wordt dat niet als kapitaal beschouwd, maar als een vorm van vreemd vermogen dat niettemin mag meetellen bij de kapitaalbuffer.

Bankenbelasting

De banken leveren hun bijdrage evenwel met tegenzin. Ze zijn onder druk gezet door het ministerie van Financiën, dat ermee dreigde om de 400 miljoen euro op te halen door de bankenbelasting te verhogen.

De banken waarschuwden dat de ­ratingbureaus dat zouden uitleggen als een overheid die niet instaat voor zogeheten systeembanken. Overigens lopen de drie banken bij nationalisatie vanwege het depositogarantiestelsel ook het risico te moeten bijdragen aan een oplossing.

Het is nog niet bekend of het ministerie van Financiën het nieuwe voorstel accepteert. Er is immers toch een risico, weliswaar kleiner dan voorheen, op de vastgoedportefeuille. Bovendien krijgt de Nederlandse overheid in alle scenario’s de bij SNS nog openstaande staatssteun van 565 miljoen euro niet of niet op tijd terugbetaald. Het alternatief van een nationalisatie is echter nog veel duurder.

De tijd dringt. SNS Reaal heeft altijd aangegeven voor de publicatie van de jaarcijfers op 14 februari een oplossing te willen hebben. Door de aanhoudende publiciteit rond de bank groeit het risico dat spaarders hun geld opnemen, al vallen de opnames tot nu toe erg mee. Daarom willen DNB en het ministerie dat er al eerder duidelijkheid komt over de private route. Anders volgt alsnog een over­name door de Nederlandse overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud