Dading kost Standard Chartered 276 miljoen

(Foto: Reuters).

De Britse bank Standard Chartered heeft een dading gesloten met de financieeltoezichthouder van de Amerikaanse staat New York rond omstreden transacties met Iraanse banken. De schikking kost de Britten 340 miljoen dollar (276 miljoen euro).

Standard Chartered, de laatste onbesproken Britse grootbank, kwam onlangs in een slecht daglicht te staan toen de bankenwaakhond van de staat New York bekendmaakte dat ze ondanks een embargo tegen Iran voor 250 miljard dollar geld versluisd had voor Iraanse banken. De waakhond noemde de financiële instelling zelfs 'een schurkenbank' en dreigde met een forse boete en het intrekken van de licentie.

De bank weerlegde de beschuldigingen echter, maar deze week raakte bekend dat ze aanstuurde op een snelle dading. Die is er nu. Behalve de boete houdt de regeling ook in dat Standard Chartered voor zeker twee jaar controleurs moet aanvaarden in zijn vestiging in New York die rapporteren aan de toezichthouder. De hoorzitting van woensdag, waar Standard Chartered aan de tand zou worden gevoeld, is verdaagd.    

Opvallend is dat beide partijen volgens een mededeling erkennen dat de transacties slaan 'op minstens 250 miljard dollar', het cijfer dat de waakhond naar voren had geschoven. Eerder had Standard Chartered in een vlammend persbericht geschreven dat de beschuldiging 'geen volledig en accuraat beeld gaf van de feiten' en dat er hooguit sprake was van 14 miljoen dollar.

Volgens het persbureau Bloomberg gaat het om de hoogste boete in een witwaszaak die ooit aan één regulator werd betaald. In een vergelijkbaar dossier diende het Nederlandse ING 619 miljoen dollar op tafel te leggen, maar daar ging het om twee toezichthouders. Standard Chartered maakt overigens nog het voorwerp uit van andere onderzoeken naar de zaak. Die zijn niet van de baan met de dading. 

Het lijkt wel de zomer van de misstappen door Britse grootbanken. Eerder kwam HSBC onder vuur te liggen wegens transacties met Mexico en eveneens Iran en barstte een waar schandaal los rond Barclays wegens het manipuleren van de interbankenrente. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud