Daems vier jaar langer voorzitter BNP Paribas Fortis

Het mandaat van Herman Daems bij BNP Paribas Fortis wordt hernieuwd tot 2024. ©Frank Toussaint

Herman Daems blijft tot 2024 voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis. Van de vier Belgische grootbanken heeft enkel ING België nog niet bekendgemaakt wie de nieuwe voorzitter wordt.

De jongste maanden bewoog er heel wat rond het voorzitterschap van de raden van bestuur van de Belgische grootbanken. Bij Belfius en KBC vielen de beslissingen al. Bij de staatsbank doet Jos Clijsters er maximaal twee jaar bij, terwijl bij KBC Koenraad Debackere begin mei Thomas Leysen aflost.

De verwachting was groot dat Herman Daems zichzelf zou opvolgen als voorzitter van BNP Paribas Fortis. Dat wordt nu bevestigd in de oproeping voor de algemene vergadering van de bank. Zijn mandaat wordt - het is een formaliteit - hernieuwd tot 2024. Dat Daems al 73 jaar is, vormt geen probleem. BNP Paribas Fortis hanteert in tegenstelling tot andere grootbanken geen leeftijdslimiet voor bestuurders.

Enkel bij ING België is de nieuwe voorzitter nog niet bekend. Daar treedt Eric Boyer de la Giroday later deze maand om persoonlijke redenen terug. ING België wil Koen Van Gerven, de ex-topman van Bpost, als bestuurder aantrekken. Het is onduidelijk of hij de raad ook zal voorzitten.

Winstpremie

De algemene vergadering van BNP Paribas Fortis moet zich ook uitspreken over de winstpremie die de bank jaarlijks uitkeert aan haar personeel. Die bedraagt 2,35 procent van het vaste salaris van de medewerkers. Voor het voltallige personeel komt dat neer op 15,7 miljoen euro.

Zoals bekend zal de Belgische bank door de coronacrisis dit voorjaar geen dividend uitbetalen aan haar Franse moederhuis. Daardoor blijft 1,9 miljard euro - 90 procent van de jaarwinst - voorlopig in België.

In het jaarverslag van BNP Paribas Fortis staat dat CEO Max Jadot vorig jaar 1,83 miljoen euro verdiend heeft. Dat is iets meer dan het jaar ervoor (1,76 miljoen). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud