Danske Bank weg uit Baltische staten en Rusland na megafraude

Het hoofdkwartier van Danske Bank in Kopenhagen. ©BLOOMBERG NEWS

Danske Bank trekt zich helemaal terug uit de Baltische staten en Rusland in verband met het Estse witwasschandaal bij het financiële concern. De stap volgt op een uitzonderlijke maatregel van de financiële autoriteiten in Estland.

De Denen moeten het land aan de Oostzee binnen de acht maanden te verlaten.

Vorig jaar raakte bekend dat de grootste bank van Denemarken van 2007 tot 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Het ging onder meer crimineel geld uit Rusland dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen.

Strafonderzoeken

Er lopen nu in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar Danske Bank en de boetes voor de kwestie zouden in de miljarden euro's kunnen lopen. De Europese Bankautoriteit (EBA) neemt daarnaast de rol van Estse en Deense toezichthouders in de zaak onder de loep.

Witwassen is de laatste tijd een thema dat voor veel onrust zorgt in de financiële wereld. Het Nederlandse ING trof vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro omdat criminelen via de bank geld konden witwassen. Rabobank schikte begin vorig jaar al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud