De problemen van KBC op een rijtje gezet

©REUTERS

De neergang van het aandeel KBC zet zich vrijdag onverminderd voort. Wij lijsten de belangrijkste kopzorgen van KBC voor u op.

Het aandeel KBC zakte vrijdagochtend meer dan 9 procent tot 10,83 euro en sloot op 10,89 euro (-7%). Dat is het laagste peil sinds juli 2009. In drie weken kon het aandeel op maar twee dagen stijgen. 'Bijna alles wat de voorbije weken bekendraakte over KBC was negatief', legt een analist uit. De grootste kopzorgen voor KBC én zijn beleggers:

- België: De bank-verzekeraar had eind vorig jaar een portefeuille staatsobligaties van ongeveer 60 miljard euro. 45 procent daarvan of 27 miljard euro is Belgisch papier. Belgische overheidsobligaties kwamen recent onder zware druk te staan. De Belgische tienjaarsrente, die omgekeerd met de koers van de obligaties beweegt, explodeerde van 3,63 procent begin oktober tot net geen 5 procent eerder deze week. Dat dreigt KBC met stevige boekhoudkundige minwaarden op te zadelen. KBC geeft zijn beleggers in een presentatie op zijn website zelf een idee hoe hoog die kunnen oplopen: per 10 basispunten dat de Belgische rente stijgt, slinkt het eigen vermogen volgens de boekhoudregels met 86 miljoen euro. Een kleine rekensom leert dat de koersdaling van Belgisch staatspapier sinds begin oktober ruim 1,1 miljard euro, of een robuuste 7 procent afroomt van het totale eigen vermogen van KBC (17 miljard euro).

- Eurocrisis: Net als bijna alle Europese financiële instellingen lijdt KBC onder de onzekerheid rond het voortbestaan van de eurozone. Niet alleen de koersdalingen van de obligaties van eurolanden doen KBC pijn. Het banksysteem staat of valt bij vertrouwen. Bij huizenhoog wantrouwen is het voor de meeste banken is moeilijker en vooral duurder bankieren. Wat de impact van dat wantrouwen op de dagdagelijkse activiteiten van KBC is, weet enkel de bank zelf.

- Ierland: KBC heeft een portefeuille van ongeveer 17 miljard euro kredieten uitstaan in Ierland. Drie kwart daarvan zijn hypothecaire kredieten. Door de financiële en economische crisis betalen almaar meer Ierse KBC-klanten hun lening niet terug. KBC nam daarvoor in het derde kwartaal nog een extra voorziening van 187 miljoen euro. Dat brengt de totale provisies voor Ierland op 1 miljard euro, maar dat volstaat niet, zeggen analisten. Cor Kluis van Rabobank schreef donderdag nog in een rapport dat de bank tegen het einde van 2012 nog 800 miljoen euro extra voorzieningen zal moeten nemen.

- Hongarije: Na een korte heropleving zit het land weer in het slop. Gisteren vroeg Hongarije opnieuw steun aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). KBC zat eind 2010 op een Hongaarse kredietportefeuille van 7 miljard euro. KBC legde in het derde kwartaal 92 miljoen euro provisies (74 miljoen na belastingen) aan om zich in te dekken tegen een initiatief van de Hongaarse overheid. Dat geeft Hongaren met leningen in vreemde munten de kans om hun krediet in één keer af te betalen tegen een vaste, lagere wisselkoers. Het verschil tussen die koers en de marktkoers is ten laste van de banken en dus ook van KBC. Op het einde van derde kwartaal was 9,4 procent van de Hongaarse kredietportefeuille van KBC non-performing. Dat betekent dat bijna 1 op 10 van de Hongaren met een KBC-krediet achterstaat met zijn terugbetaling aan de bank.

- CDO's: KBC zat eind september op 20,6 miljard euro CDO's, complexe kredietproducten die door de kredietcrisis van 2008 in waarde crashten. Meer dan de helft van de producten is gedekt door een waarborg van de Belgische staat. Maar KBC toetst de waarde van de portefeuille elk kwartaal wel aan de marktwaarde. In het derde kwartaal woog dat voor 600 miljoen euro op het nettoresultaat. Dat vergroot de onzekerheid over de resultatenevolutie van de groep.

- Kapitaal: In crisistijden verkiezen beleggers banken met stevige kapitaalkussens. Volgens de invloedrijke Angelsaksische analisten schiet KBC op dat vlak te kort. 'De financiële situatie van KBC is gespannen', schreef een analist van Bank of America Merrill Lynch eerder deze week in een rapport. 'Tenzij het economische en financiële klimaat stevig opklaart, zal KBC de terugbetaling van zijn staatssteun moeten uitstellen tot 2015 en/of meer activa verkopen.' Een handelaar signaleert: 'Verschillende beleggers vrezen voor een kapitaalverhoging. Aan de huidige koersen zou dat een enorme verwatering teweegbrengen. Dat doet beleggers hun KBC-aandelen dumpen, wat een kapitaalverhoging nog moeilijker maakt.' 

- Aandeelhouders: KBC is vandaag stevig verankerd in de handen van een groep 'vaste aandeelhouders'. De grootste en belangrijkste daarvan is KBC Ancora, die 23 procent van KBC in handen heeft. KBC Ancora is een financiële reus op lemen voeten. De instelling heeft als enige actief 82,2 miljoen KBC-aandelen in de boeken staan tegen een koers van 31,5 euro per aandeel, zowat het drievoudige van de slotkoers van vandaag/vrijdag. Als KBC Ancora de aandelen aan marktwaarde zou waarderen zou het zijn eigen vermogen zien ineenschrompelen tot minder dan 300 miljoen euro. De enige inkomstenbron van KBC Ancora zijn de dividenden van KBC. Ancora torst 593,5 miljoen euro schulden. Het is niet duidelijk hoe KBC Ancora een kapitaalronde van KBC zou kunnen volgen, als die zich zou voordoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud