'De soliditeit van onze bank is niet in gevaar'

Jean-Laurent Bonnafé, CEO van BNP Paribas ©BELGAIMAGE

Na de Amerikaanse monsterboete zet BNP Paribas alle zeilen bij om klanten en aandeelhouders te sussen. 'De soliditeit van de bank is niet in gevaar', klinkt het bij CEO Jean-Laurent Bonnafé.

Nu de Amerikaanse monsterboete voor transacties met schurkenstaten officieel is, deed de top van BNP Paribas dinsdagmorgen op een telefonische conferentie grote moeite om aandeelhouders te sussen.

CEO Jean-Laurent Bonnafé benadrukt dat de boete 'de soliditeit' van de bank niet in gevaar brengt, en dat de kernkapitaalratio rekening houdend met alle nieuwe regelgeving op 10 procent blijft per eind juni. Over het boekjaar 2014 zou het dividend op 1,50 euro blijven. Dat is hetzelfde peil als over 2013.

Vóór de monsterboete rekenden de analisten echter gemiddeld op een stijging tot 2 euro. CFO (financieel directeur) Lars Machenil bevestigde dat zonder de monsterboete het dividend op basis van de pay-outratio van vorig jaar eerder rond 2 euro zou uitgekomen zijn. Over de dividenduitkering voor de volgende boekjaren liet het topduo niet in zijn kaarten kijken, al benadrukt de CFO wel meerdere keren de 'sterke operationele resultaten'.

België

Dat lijkt te suggereren dat de Franse grootbank erop vertrouwt voldoende winst te kunnen genereren om de klap van de boete op te vangen, zonder te fors in het dividend te moeten snoeien. Dat laatste is belangrijk voor de Belgische overheid, die met 10,3 procent de belangrijkste individuele aandeelhouder van de bankreus is. De afgelopen dagen circuleerden berichten als zouden de Fransen van plan zijn het dividend over 2015 en 2016 te schrappen.

Machenil bevestigt dat de boete over het tweede kwartaal de resultaten met 5,8 miljard euro zal bezwaren. In februari had de bankreus immers al een provisie van 1,1 miljard dollar (800 miljoen) in de boeken genomen. Samen 6,6 miljard euro, het bedrag van de boete. Machenil verzekerde ook dat de bank ruim voldoende liquiditeiten heeft om de boete te betalen.

Beleggers

De sussende taal over de kapitaalbasis en het dividend lijkt te werken: in Parijs noteert BNP Paribas 3,6 procent hoger op 51,3 euro. Sinds de eerste berichten over de dreigende monsterboete - in februari - was het aandeel zo'n 15 procent lager getuimeld.

Niet alleen de beleggers maar ook de ratingbureaus tonen zich redelijk clement. Moody's liet dinsdagvoormiddag weten de rating van BNP Paribas ongewijzigd op A1 te laten. De vooruitzichten voor de soliditeit van de bank gaan wel van 'stabiel' naar 'negatief'.

Fitch houdt de rating voorlopig ongewijzigd op A+.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud