De stoelendans van de bankvoorzitters

Jos Clijsters blijft verrassend voorzitter van Belfius. ©Photo News

Belfius mag dan in zijn oude voorzitter Jos Clijsters ook zijn nieuwe hebben gevonden, andere banken zoals KBC zijn eveneens naarstig op zoek naar opvolgers voor hun bestuursvoorzitters. Ook bij Degroof Petercam lijkt een voorzitterswissel op til.

De opvolging van Jos Clijsters als voorzitter van de raad van bestuur van Belfius haalde de jongste weken herhaaldelijk de media. Filip Dierckx (ex-BNP Paribas Fortis) was lang de topfavoriet, maar een mogelijk belangenconflict tussen zijn job als nummer twee bij de grootste bank van het land en zijn voorzittersmandaat bij de hr-dienstengroep SD Worx gooide roet in het eten.

De kans is heel groot dat het mandaat van Herman Daems als voorzitter van BNP Paribas Fortis voor enkele jaren wordt verlengd.

Belfius is niet de enige instelling waar de voorzitterskwestie op de agenda staat. Bij de belangrijke vermogensbeheerder Bank Degroof Petercam is dat ook het geval. De Tijd vernam van meerdere bronnen dat voorzitter Ludwig Criel, wiens mandaat nog loopt tot de lente van volgend jaar, dat mandaat ter beschikking heeft gesteld. Op de algemene vergadering van de financiële instelling, binnen enkele maanden, komt er mogelijk meer duidelijkheid.

Als Criel vertrekt, dan verliest Degroof Petercam in minder dan een jaar tijd zowel zijn CEO - Philippe Masset stapte in augustus op en werd vervangen door Bruno Colmant - als zijn voorzitter. Criel, die carrière maakte in de scheepvaart en voorzitter is van DPG Media (de voormalige Persgroep), werd begin 2018 voorzitter van de bank.

Hij heeft er zitting als onafhankelijke en verving Alain Philippson in die functie. Philippson, een nazaat van de oprichter van het 149 jaar oude Degroof, trad onlangs af als bestuurder na meer dan 45 jaar bij het bedrijf actief te zijn geweest.

Waarom de 68-jarige Criel zijn mandaat ter beschikking stelde, is niet bekend. Hij kon gisteren ondanks herhaaldelijke pogingen niet worden bereikt voor commentaar. Arnaud Denis, de woordvoerder van Bank Degroof Petercam, zei in een reactie dat ‘Ludwig Criel voorzitter van de raad van bestuur blijft’.

Witwasdossier

Het witwasdossier van Degroof Petercam, waarbij de Nationale Bank zware tekortkomingen vaststelde bij het naleven van de regels tegen het witwassen van geld, lag aan de basis van Massets vertrek. Mogelijk speelt het ook mee bij de beslissing van Criel.

Ook bij KBC en BNP Paribas Fortis zijn de voorzitters aan de laatste maanden van hun mandaat bezig.

De Nationale Bank stelde onder meer vast dat de top van de bank klanten aanbracht die onvoldoende werden gescreend. Dat gebeurde volgens onze informatie ook door bestuurders, maar details ontbreken. Waarnemers houden er al langer rekening mee dat het dossier ook repercussies kan hebben voor de raad van bestuur.

Ook bij twee andere grootbanken zijn de voorzitters van de raad van bestuur aan de laatste maanden van hun mandaat bezig: KBC en BNP Paribas Fortis.

De Antwerpse topindustrieel Thomas Leysen treedt in mei terug als voorzitter van KBC. ‘Bij mijn afscheid binnen negen maanden staat de teller op negen jaar. Dat is al heel lang. Ik heb het gevoel dat ik KBC gegeven heb wat ik kon’, verklaarde hij toen zijn voornemen om te stoppen bekendgemaakt werd.

Hardnekkig

Wie Leysen zal opvolgen is nog niet breed bekend, al circuleert hardnekkig de naam van Koenraad Debackere. De algemeen beheerder van de KU Leuven heeft sinds vorig jaar zitting in de raad van bestuur van de KBC Groep.

Hij vertegenwoordigt er Cera, een van de kernaandeelhouders van de bank-verzekeraar. Hij was daarvoor twaalf jaar lang bestuurder bij KBC Verzekeringen. Debackere reageerde niet op herhaaldelijke telefoontjes.

Bij BNP Paribas Fortis, ’s lands grootste bank, loopt het mandaat van voorzitter Herman Daems in april ten einde. Vorig jaar circuleerde een scenario dat inhield dat CEO Max Jadot de voorzittershamer zou overnemen.

Maar volgens onze informatie is dat geen realistische optie en is de kans heel groot dat Daems’ mandaat ‘gewoon’ voor enkele jaren wordt verlengd. Daems houdt de lippen stijf op elkaar. De woordvoerder van de bank bevestigt enkel dat Daems’ mandaat in april verstrijkt en dat de procedure haar gang gaat. De eindbeslissing over het al dan niet vernieuwen van zijn mandaat ligt bij de moedergroep BNP Paribas in Parijs.

Dat Daems al 73 jaar is, vormt geen probleem. BNP Paribas Fortis hanteert in tegenstelling tot Belfius geen leeftijdslimiet voor bestuurders.

Daems is al sinds mei 2009 voorzitter van de voormalige Fortis Bank, net nadat die overgenomen werd door de Franse bankreus BNP Paribas. Daarvoor was hij onder meer jarenlang voorzitter van de investeringsmaatschappij Gimv en van de technologiegroep Barco.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud