Degroof Petercam geeft Spaanse vermogensbeheeravontuur op

Bruno Colmant, de CEO van Degroof Petercam, vindt dat het de Spaanse vermogensbeheerdochter aan kritische massa ontbrak. ©Kristof Vadino

De private bank Degroof Petercam heeft haar Spaanse filiaal verkocht aan sectorgenoot Andbank uit Andorra. Degroof Petercam miste in Spanje kritische massa.

De Brusselse vermogensbeheerder Degroof Petercam zocht sinds het voorjaar een koper voor de Spaanse private bank. De koper is Andbank España, een dochter van Andbank, de oudste private bank van Andorra. 

Degroof Petercam wil geen financiële details vrijgeven over de deal. Spaanse media hebben het over een bedrag tussen 10 en 20 miljoen euro. Dat is veel minder dan eerder gehoopt. De coronacrisis en de volatiele markten drukten de prijs. 

Bij Degroof Petercam zet de nieuwe CEO Bruno Colmant het huis op orde na kritiek dat het te laks de antwitwasregels naleefde. Daarbij werden ook buitenlandse filialen onder de loep genomen. Voor Spanje was de conclusie dat de activiteit 'niet voldoende kritische massa' had. 

13,8 miljoen
Waardevermindering
Degroof Petercam boekte vorig jaar al een waardevermindering van 13,8 miljoen euro met het oog op de verkoop van Spaanse activiteiten.

Degroof Petercam bediende met een zestigtal werknemers vermogende Spanjaarden in de grote steden Madrid, Barcelona, Valencia en Bilbao. Het filiaal had naar schatting 1,3 miljard euro onder beheer tegen 74,7 miljard euro voor de hele groep.

Verlies

De Spaanse tak, die 20 jaar geleden ontstond met de overname van de Catalaanse PrivatBank, schreef jaren op rij rode cijfers. Degroof Petercam boekte vorig jaar een waardevermindering van 13,8 miljoen euro met het oog op de verkoop van de Spaanse activiteiten die ook corporate finance en de fondsbeheerder SGIIC omvatten. Alle Spaanse activiteiten waren goed voor een verlies voor belastingen van 18,2 miljoen euro.

Andbank España, dat onlangs al twee overnames deed, versterkt met de overname haar Spaanse portefeuille tot 12 miljard euro. Degroof Petercam blijft wel nog in Spanje actief met Asset Management.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud