Degroof Petercam wint rechtszaak tegen rijke Franse industrieel

©Dieter Telemans

Het hof van beroep van Brussel oordeelt dat de bank niets te verwijten valt bij het beheren van de miljoenenportefeuille van een rijke Franse industrieel.

Bank Degroof Petercam is onder meer actief als vermogensbeheerder voor gegoede particulieren, in België en het buitenland. Dat het soms om grote portefeuilles gaat, toont het voorbeeld aan van een vermogende Franse industrieel die na zijn pensioen in België kwam wonen. De man tekende in 2004 een contract met Degroof voor het beheer van een patrimonium van 50 miljoen euro.

Het doel van de overeenkomst was om op middellange termijn met een gemiddeld risico tot meerwaarden te komen. Maximaal 65 procent mocht worden belegd in aandelen en afgeleide instrumenten.

Madoff

Maar de relaties tussen de bank en de industrieel verzuurden en werden er niet beter op toen in 2008 de bankencrisis toesloeg. Een jaar later dagvaardde de man Degroof om een schadevergoeding te eisen voor de verliezen op de beleggingsportefeuille. Hij wilde dat Degroof een pakket aandelen en obligaties van hem opkocht tegen een vaste prijs, en vroeg een compensatie voor aandelen die een band hadden met oplichter Bernard Madoff.

In eerste aanleg werd de bank bijna over de hele lijn vrijgesproken. Ze moest enkel een reeks aandelen opkopen voor een waarde van 650.000 euro. Maar Degroof ging in beroep. Het hof van beroep van Brussel heeft onlangs geoordeeld dat Degroof Petercam geen fouten kunnen worden aangewreven.

Voor de duidelijkheid: het dossier staat helemaal los van de witwasproblemen bij Degroof Petercam, waarvoor de bank in aanvaring kwam met de Nationale Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud