Deminor groepeert 20 institutionele beleggers in dossier Danske Bank

Deminor manifesteert zich ook in het witwasdossier rond Danske Bank. ©Belga

Het Belgische advieskantoor zal zich maandag manifesteren op de algemene vergadering van de financiële instelling die kampt met een grootscheeps witwasschandaal.

Deminor, dat onder meer beleggers en aandeelhouders bijstaat, is bij ons vooral bekend van de Fortis- en Arco-dossiers. Maar het advieskantoor, dat diverse buitenlandse vestigingen heeft, legt zich ook al geruime tijd toe op buitenlandse dossiers zoals Volkswagen en Porsche. En nu dus, sinds enkele maanden, ook op dat van Danske Bank.

Dat is de Deense bank die tussen 2007 en 2015 actief heeft deelgenomen aan het grootste witwasprogramma ooit in Europa. Meer dan 200 miljard euro aan verdachte betalingen werden via het Estse kantoor van de bank verwerkt terwijl het topmanagement van de bank kennis van zaken had, voert Deminor aan. Het schandaal kwam pas een jaar geleden aan het licht.

Misleiding

'Naar aanleiding van een onderzoek naar de mededelingen die Danske Bank sinds 2007 aan de markt heeft gedaan, is Deminor van mening dat beleggers (in de bank, red.) ten minste vanaf februari 2014 zijn misleid. Dit betekent dat beleggers gerechtigd zijn tot het ondernemen van een actie tegen de bank en haar functionarissen voor de verliezen die zij hebben geleden als gevolg van de corrigerende mededelingen die in februari 2018 werden gedaan. De beurskoers is sinds februari 2018 met meer dan 40 procent gedaald', meldt Deminor op zijn website.

Deminor startte een terugvorderingsactie op en eist de aanstelling van een onafhankelijke onderzoeker. Voor dat laaste punt heeft het advieskantoor een motie ingediend voor de aandeelhoudersvergadering van maandag in Kopenhagen.

VS

De Deense website FinansWatch meldde vrijdag dat Deminor al zo'n 20 institutionele aandeelhouders vertegenwoordigt. Edouard Fremault van Deminor bevestigt dat. 'Het gaat om fondsenbeheerders uit Europa en de VS en Amerikaanse pensioenfondsen.' Namen kan hij echter niet geven.

Zij verloren miljoenen euro's door de val van het aandeel, maar hebben nog geen rechtszaak aanhangig gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect