opmerkelijk

Denen kunnen lenen aan negatieve rente

Jyske Bank ©BLOOMBERG NEWS

Jyske Bank is de eerste bank ter wereld die hypotheker verschaft aan een negatieve vaste rentevoet van -0,5 procent per jaar.

In ons land krijgen sommige gezinnen die jaren geleden op het goede moment een woonlening met een variabele rentevoet afsloten nu interesten op hun lening doordat de rentevoeten onder nul zijn gezakt. Enkele dagen geleden raakte ook al bekend dat het Finse Nordea hypotheken op 20 verstrekt aan een nulrente.

Professionele investeerders moeten al enige tijd rekening houden met negatieve rentes. Ook wie Belgisch schuldpapier op 10 jaar koopt, krijgt sinds kort een negatieve rente. De Deense nationale bank DNB was in 2012 de eerste om strafrente aan te rekenen op geld dat commerciële banken er parkeerde.

Jyske

De Deense Jyske Bank gaat nog een stap verder met een vaste hypotheekrente van -0,5 procent op 10 jaar. Betekent dat dat de gezinnen die er hun huis financieren op het einde van de rit geld verdienen aan de hypotheek? Niet helemaal: er zijn heel wat extra kosten aan verbonden.

In Denemarken worden hypotheken op een apart manier verstrekt. Bij ons gebruiken de banken de spaardeposito's van hun klanten om kredieten te verstrekken. Ze rekenen daarom een hogere rente aan op hypotheken dan op spaargeld.

Makelaar

Jyske en andere banken zijn eigenlijk een soort makelaars in hypotheken. Het geld wordt verschaft door hypotheekobligaties, een 200 jaar oud systeem, beheerd door gespecialiseerde investeerders zoals pensioenfondsen. De negatieve marktrente wordt zo één op één doorgerekend aan de gezinnen die lenen voor de aankoop van een woning.

Volgens Fortune zijn er heel wat bijkomende kosten. Zo krijgt de ontlener niet het volledige ontleende bedrag: er wordt een deel ingehouden door de investeerder die het geld verschaft. Ook de bank krijgt transactiekosten en een jaarlijks percentage van 0,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud