Advertentie
Advertentie

Deutsche Bank broedt op verkoop Postbank

Een voetganger wandelt voorbij een filiaal van Deutsche Bank in Frankfurt. ©EPA

Deutsche Bank overweegt ernstig zijn consumentenbank Postbank af te stoten. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden. De reorganisatie kan tot een grote ontslagronde leiden. Werknemers van Postbank dreigen al met stakingen.

Eén en ander zou blijken uit een strategisch plan, waar op dit moment de laatste hand aan wordt gelegd. Deutsche Bank zou, volgens de plannen, de komende jaren een meerderheidsbelang in Postbank naar de aandelenmarkt brengen. 

De financiële instelling verkreeg Postbank voor 6 miljard euro in verschillende transacties vanaf 2008. Destijds stond Deutsche Bank nog onder leiding van topman Josef Ackermann.

Blok aan het been

Deutsche Bank heeft nooit echt de voordelen uit de overname weten te halen, ook niet onder Anshu Jain en Jürgen Fitschen die gezamenlijk de bank nu leiden. Nieuwe regels voor banken, lage rentestanden en zware concurrentie op de Duitse consumentenmarkt maakten de tak zelfs een blok aan het been.

Niet alleen het afstoten van alleen Postbank is een optie, ook het daarbij stoppen met de totale tak voor consumentenbankieren zou zijn gewogen. Deze beslissing wordt naar verluidt door een meerderheid van het bestuur echter als te radicaal gezien, omdat dit mogelijk financieringsproblemen voor de overblijvende activiteiten zou kunnen veroorzaken.

Toekomst

Deutsche Bank beraadt zich al een hele tijd over haar toekomst. Vorige maand hielden de bestuurders van de grootste Duits bank al eens marathonoverleg over de strategie voor de toekomst. Na afloop meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt toen al eens dat een afstoting van de consumententak tot de mogelijkheden behoorde.

Het bestuur van Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, neemt volgens The Wall Street Journal aan het eind van de week een definitieve beslissing, en gaat deze vrijdag voorleggen aan de raad van bestuur. De plannen leiden mogelijk tot duizenden ontslagen, aldus Duitse media.

De vrees voor die ontslagen zetten de werknemers van Postbank er zondagavond alvast toe aan voor een staking van onbepaalde duur te stemmen. Ze eisen jobzekerheid.

Bij Postbank, dat circa 6.000 filialen heeft, werken zo'n 14.800 medewerkers. Deutsche Bank heeft in totaal zo'n 100.000 medewerkers.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud