Deutsche Bank diep in het rood

foto Kai Pfaffenbach ©REUTERS

Deutsche Bank ging het vierde kwartaal stevig in het rood. De markt had niet gerekend op het zware verlies, dat wel vooral aan uitzonderlijke elementen te wijten is.

De grootste zakenbank van de eurozone, gemeten naar activa, boekte de laatste drie maanden van het jaar een verlies van 2,17 miljard euro. Een jaar eerder was er nog een overschot van 147 miljoen. Het verlies ligt ruim boven 311 miljoen, de gemiddelde prognose van acht analisten gepolst door Bloomberg.

De reden voor het slechte cijfer? Jürgen Fitschen en Anshu Jain, de twee CEO's van de bank, zijn stevig aan het snoeien in het personeelsbestand en werken tevens aan een robuuste kapitaalbuffer. De kapitaalbuffer van Deutsche Bank behoort immers tot de zwakste van de grote Europese zakenbanken.

Precies omdat beleggers vrezen dat verliezen potentieel die buffer kunnen aanvreten, noteert het aandeel tegen een korting van 40 procent op de boekwaarde. Dat is het dubbele van de korting van 20 procent waar Europese banken gemiddeld mee worstelen.

Volgens Deutsche Bank stond zijn Tier 1 kapitaalratio einde vorig jaar op 8 procent. Dat is meer dan de 7,2 procent die de bank zelf had gehoopt te bereiken. Tegen het einde van het lopende kwartaal wil de bank die verder opkrikken tot 8,5 procent. Eerder beloofden  Fitschen en Jain tegen einde 2015 boven 10 procent te zitten.

De bank moet niet alleen een kapitaalsachterstand wegwerken, mogelijke hoge kosten als een gevolg van juridische geschillen en claims hangen ook als een zwaard van Damocles boven haar hoofd. Daarbij gaat het om slechte leningen en herverpakte financiële producten.

Het aandeel van de Duitse financiële instelling heeft de rally van de Europese bankensector het voorbije jaar deels gemist. Met een stijging van 15 procent vorig jaar bleef het ruim achter de toename van 23 procent van de Stoxx 600 Banks Index.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud