'Deutsche Bank krijgt nieuwe Duitse CEO'

John Cryan (links) en zijn mogelijke opvolger als CEO Christian Sewing. ©EPA

Volgens Der Spiegel wordt Christian Sewing de nieuwe CEO van Deutsche Bank. Zo krijgt de geteisterde bank opnieuw een Duitse topman.

Paul Achleitner, de voorzitter van Deutsche Bank , is al enige tijd op zoek naar een nieuwe CEO. Achleitner zou de voorkeur geven aan Christian Sewing, meldt het gezaghebbende weekblad Der Spiegel.

Sewing werkt sinds 1989 bij Deutsche Bank en oefende functies uit zoals hoofd van de auditafdeling, risico- en kredietmanagement. Vandaag is Sewing vice-CEO en verantwoordelijk voor de consumenten- en bedrijventak.

Nochtans werd de andere vice-CEO, chef zakenbankieren Marcus Schenck, lange tijd als 'kroonprins' van Deutsche Bank beschouwd. Maar hij zou het pleit dus verliezen. Het nieuws is evenwel nog niet officieel bevestigd. Wellicht laat Achleitner de nieuwe CEO zondagavond door de raad van bestuur goedkeuren. 

Slechte prestaties

Sewing zou CEO John Cryan opvolgen. De Brit kwam in 2015, aanvankelijk samen met de Duitser Jürgen Fitschen, aan het hoofd van Deutsche Bank met als doel om te bezuinigen en het informaticasysteem te moderniseren. 

Maar Cryan raakte de voorbije weken sterk onder druk door de tegenvallende prestaties van de belangrijkste bank van Duitsland. Hoewel 2017 voor Deutsche Bank het derde verliesjaar op rij was, keerde Cryan voor meer dan twee miljard euro aan bonussen uit.

De CEO moest de doelstellingen laten varen inzake kostenbesparingen. Ook de integratie van het Duitse retailmerk Postbank verloopt moeizaam.

Angelsaksische zakenbankiers

Op Wall Street leeft weinig enthousiasme over Sewing, die - in tegenstelling tot zijn concurrent Schenk - als 'te Duits' wordt aanzien. Maar in Duitsland bestaat al langer kritiek op de dominantie van Angelsaksische zakenbankiers bij de belangrijkste bank van Duitsland.

Onlangs moesten nog twee vertegenwoordigers van het Duitse zakenleven de raad van bestuur verlaten. 'Zo knipt Deutsche Bank zijn laatste banden met de reële Duitse economie door', sneerde de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung toen.

Wat is het probleem van Deutsche Bank?

Deutsche Bank, met oprichtingsjaar 1870 even oud als de Duitse natie, kampt al jaren met een structureel probleem. Ondanks herhaalde bedelrondes bij de aandeelhouders heeft de Duitse grootbank een kapitaalbuffer die flinterdun oogt in vergelijking met de gigantische balans

De grote balans vloeit voort uit de grote ambities van de bank om met de groten van Wall Street te concurreren. Maar terwijl een JPMorgan op een rendabele Amerikaanse thuismarkt kan terugvallen, kampt Deutsche met een structureel onrendabele Duitse spaarmarkt

Komt daar bij dat de ontslagen Britse CEO John Cryan een reputatie had als ongeleid projectiel, die regelmatig met straffe uitspraken zijn eigen ruiten ingooide en via een serie winstwaarschuwingen - de jongste is een paar weken oud - zoveel krediet had verspeeld dat zijn positie onhoudbaar werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud