Deutsche Bank schroeft zakenbankambities terug

Christian Sewing werd eerder deze maand benoemd tot nieuwe ceo van Deutsche bank. ©EPA

De grootste Duitse bank geeft de strijd op om uit te groeien tot een internationale zakenbank naar Angelsaksisch model. De zakenbankvisie zal zich enkel op Europa concentreren en bouwt de risicovolle Amerikaanse tradingtak af.

Deutsche Bank  gaat na een daling van de kwartaalwinst met 79 procent fors snoeien in de kosten. Daarbij heeft de nieuwe CEO Christian Sewing duidelijke keuzes gemaakt in wat de bank wel en niet meer zal doen. 'Deutsche Bank heeft diepe wortels in Europa en hier willen we onze klanten toegang geven tot wereldwijde financieringsopties. dat is waar we op willen focussen', zegt Sewing.

In de Verenigde Staten en Azië zullen de klassieke zakenbankactiviteiten worden verminderd en de Amerikaanse trading- en kredietactiviteiten worden afgebouwd. Ook de wereldwijde aandelendivisie zal bekeken worden. Dat alles zal leiden tot een 'significante reductie ' in het personeelsbestand.

De zakenbank van Deutsche Bank, die sinds het begin van deze eeuw werd uitgebouwd, was jarenlang een winstmotor voor het bedrijf. De lagere rente, scherpe concurrentie met de Angelsaksische zakenbanken en een aantal schandalen en monsterboetes leidden echter tot een kantelmoment.

Kostencontrole

De afbouw van de zakenbank komt er ook om de kosten te drukken. De bank staat al enige tijd onder druk door haar zwakke kapitaalsbasis en CEO Sewing wil de kosten van de bank dit jaar tot elke prijs onder de 23 miljard euro houden. Vorig jaar was dat nog 23,8 miljard euro.

120 miljoen euro
Nettowinst
Met 120 miljoen euro lag de nettowinst fors onder de consensus van 379 miljoen euro.

De afbouw van de zakenbank zal het moeilijker maken om groei neer te zetten. Deutsche Bank geeft aan dat de inkomsten van 2018 onder druk zullen staan, maar zegt dat deze ingreep beterschap zal opleveren op middellange termijn.

Sewing ziet elders groeimogelijkheden. Hij wil meer inzetten op consumentenbankieren in groeiende Europese markten als Spanje en Italië en mikt op groei in de private-bankingactiviteiten internationaal en in Duitsland.

Cijfers

De nettowinst van Deutsche Bank verschrompelde van 575 tot 120 miljoen euro. Dat is veel slechter dan verwacht, de analistenconsensus lag op 379 miljoen euro. De netto-inkomsten daalden met 5 procent tot 6,98 miljard euro. Analisten hadden een lichte daling tot 7,27 miljard euro verwacht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud