Advertentie
Advertentie

Deutsche Bank snijdt 9.000 banen weg

John Cryan, de nieuwe CEO van Deutsche Bank ©REUTERS

De nieuwe CEO John Cryan neemt alles op de schop: Duitslands grootste bank trekt zich uit tien landen terug én schrapt duizenden banen.

Tegen 2018 zullen 9.000 werknemers moeten vertrekken bij Deutsche Bank. Daarnaast verdwijnen nog eens 6.000 banen bij onderaannemers die werken voor de groep, zo kondigde de CEO vanmorgen aan. Bovendien gaat Deutsche Bank een pak activa verkopen en zich terugtrekken uit een reeks markten, wat betekent dat de bank nog eens 20.000 jobs afstoot en het totaal op 35.000 komt.

De bank trekt zich terug uit tien markten, België is daar niet bij. Het gros van de landen waar Deutsche Bank de deur achter zich dicht trekt, ligt in Latijns-Amerika (Argentinië, Chili, Peru, Mexico en Uruguay). Daarnaast stopt de groep er mee in Denemarken, Finland, Noorwegen, Malta en Nieuw-Zeeland.

Resultaat

Deutsche kwam ook met cijfers. Het nettoverlies over juli tot september bedraagt 6 miljard euro, vooral een gevolg van ingrijpende waardeverminderingen en omvangrijke voorzieningen. De waardeverminderingen zijn het gevolg striktere kapitaalvereisten voor de zakenbank, de provisies dienen voor lopende rechtszaken.

Maar de handel in obligaties en valuta, de grootste component van de zakenbank, liep uitstekend. De inkomsten uit de activiteiten stegen met 20 procent tot 1,73 miljard euro ruim boven de marktconsensus van 1,57 miljard euro. 

De afdeling aandelenhandel zag zijn omzet dan weer dalen met 19 procent tot 588 miljoen euro, maar daar staat Deutsche Bank niet alleen. De grootste vijf banken in de VS zagen het derde kwartaal hun inkomsten uit die handel dalen met ruim acht procent tot 16,9 miljard dollar.

Dividend

Bij Deutsche Bank wordt zo wat alles op de schop gezet, na de komst van John Cryan als nieuwe CEO. De voorbije maand schudde hij het management door elkaar, gisteren woensdag kwam de aankondiging dat er de komende twee jaar geen dividend komt, een primeur sinds WO II.

Vandaag stelt Cryan op een bijeenkomst voor investeerders in Londen zijn plan voor om de kapitaalstructuur te verbeteren en de winstgevendheid te verhogen.

België

De herstructurering die Deutsche Bank heeft a priori geen gevolgen voor de werkgelegenheid in België. Dat heeft Alain Moreau, die aan het hoofd staat van de Belgische afdeling van Deutsche Bank, gezegd. 'Een van de strategische pijlers van de groep is beleggingsadvies, en dat is net onze kernopdracht in België. In dat opzicht zullen er geen agentschappen gesloten worden. We verwachten zelfs dat we raadgevers zullen aanwerven.'

Deutsche Bank heeft in België 34 agentschappen en 720 werknemers. Op tweeënhalf jaar tijd steeg het personeelsbestand met 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud