'Deutsche Bank tankt mogelijk opnieuw geld bij'

Christian Sewing, de topman van Deutsche Bank. ©REUTERS

Topman Christian Sewing zou mogelijk opnieuw met de pet rondgaan bij investeerders om de Duitse bankreus op het rechte spoor te krijgen.

Dat meldt althans het financiële persagentschap Bloomberg maandag. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Deutsche Bank had Sewing al aangekondigd dat hij stevig zou snoeien in de zakenbankpoot van de groep. Die zakenbankdivisie, waarvan het zwaartepunt in de VS ligt, gold lang als de grote winstmotor van Deutsche Bank. Maar sinds de financiële crisis, en vooral sinds de rente wereldwijd naar historische dieptepunten is gezakt, is die zakenbank vooral een verlieslatend blok aan het been van Deutsche Bank geworden.

Zieke zakenbank

Toen Sewing begin vorig jaar aan het hoofd kwam te staan van Deutsche Bank had hij al aangekondigd dat hij harder zou ingrijpen bij de zakenbank, die vandaag nog altijd de helft van de totale inkomsten vertegenwoordigt. Maar die zakenbankpoot zit op een enorme portefeuille met ingewikkelde derivaten en andere complexe financiële producten. Die versneld afbouwen zou Deutsche Bank op korte termijn met nog zwaardere verliezen opzadelen.

Plan B

Een fusie met Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, werd enige tijd naar voren geschoven als mogelijke oplossing. Maar dat scenario werd eerder deze lente definitief van tafel geveegd. De bank werkt intussen aan een plan B, dat binnen een tweetal weken klaar moet zijn. Een nieuwe kapitaalverhoging zou dus tot de mogelijkheden behoren om de afslankingsoperatie te financieren.

Maar populair is die optie niet. Het aandeel Deutsche Bank, dat twee jaar terug al zo'n 8 miljard euro moest bijtanken, noteert vandaag immers al rond een dieptepunt op de beurs van Frankfurt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud