Deutsche Bank verlaat 7 à 10 landen

Een kantoor van Deutsche Bank in Londen. ©REUTERS

De Duitse grootbank wil de komende vijf jaar 3,5 miljard euro besparen. Niet-rendabele landen worden ingeruild voor groeilanden als India en China.

Deutsche Bank  zag zijn winst in de eerste drie maanden van 2015 halveren. De enorme boetes voor de internationale fraude met rentetarieven (Libor) wegen kwartaal na kwartaal zwaar door. De voorbije drie jaar heeft de bank 6,4 miljard euro moeten ophoesten.

Om de resultaten weer op het goede spoor te krijgen, bespaart Deutsche Bank de komende vijf jaar 3,5 miljard euro. 2,1 miljard door efficiëntie verhogende maatregelen (o.a. digitalisering) en de rest door het schrappen van zowat 200 van de 730 retailkantoren en het afstoten van verlieslatende activiteiten.

De impact op het personeelsbestand staat niet in het communiqué. Volgens Duitse media zouden er duizenden banen verdwijnen. Welke landen - 7 à 10 van de 70 - de bank verlaat evenmin. Op die informatie en andere details is het nog maanden wachten. Deutsche Bank is ook al jarenlang in België actief.

De activiteiten van de zakenbank worden met 200 miljard euro ingeperkt. Dochter Postbank wordt voor het einde van 2016 naar de beurs gebracht. Maar eerst lanceert Deutsche Bank nog een overnamebod op de resterende 3 procent die in handen is van minderheidsaandeelhouders.

Meer digitaal

Naast de besparingen investeert de grootbank de komende drie tot vijf jaar 1 miljard euro in digitale technologie, ten einde haar klanten nieuwe diensten te kunnen aanbieden - zoals bijvoorbeeld advies van op afstand. Deutsche Bank investeert ook voorts 1,5 miljard euro in zijn bankdiensten voor bedrijven en financiële instellingen (betalingen, risicomanagement, enz.) en in zijn afdeling voor vermogensbeheer.

De bank, opgericht in 1870, telt 98.000 werknemers, waarvan 45.000 in Duitsland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud