Advertentie
Advertentie

Deutsche en UBS worstelen met erfzonden

©REUTERS

'Regelgeving' wordt steeds meer doorslaggevende kostenpost voor Europese banken. Deutsche Bank zag de nettowinst door de oplopende juridische factuur van 'erfzonden' stevig afnemen, UBS schikte voor 300 miljoen een Duitse belastingszaak.

Deutsche Bank heeft er op het eerste gezicht een relatief goed tweede kwartaal opzitten. De winst vóór belastingen nam met 16 procent toe, tot 917 miljoen euro. Daarbij wel de kanttekening dat de prognoses van analisten alle kanten uitzwiepten en varieerden van een verlies van 700 miljoen tot een winst van bijna 1 miljard.

De reden voor die extreem brede vork is de X-factor bij alle bankresultaten: allerhande juridische kosten. Kosten verbonden aan een brede waaier van rechtszaken en regelgeving behoren in het post-crisistijdperk tot de courante kostenbasis, zoals de recente kwartaalrapporten leren. Van de voorbije zes kwartalen was er bij Deutsche Bank welgeteld één zonder stevige juridische kosten (zie tabel onderaan).

Advertentie

Bovendien zijn die juridische kosten vaak fiscaal niet aftrekbaar. Het gevolg was dat de effectieve belastingsvoet van Deutsche vorig kwartaal op 74 procent lag. Daardoor tuimelde de nettowinst van 335 naar 238 miljoen euro, een stuk minder dan verwacht.

Voor alle lopende geschillen met allerhande betrokken partijen heeft Deutsche Bank dit jaar al een spaarpotje van 2,2 miljard aangelegd. Maar de bank erkent in de kwartaalpresentatie dat het ook voor haar koffiedik kijken is, aangezien er 'grote onzekerheid' is over de 'timing en de omvang'.

UBS

Ook de cijfers van UBS geven aan dat het voor de grote Europese zakenbanken moeilijk is definitief een streep te trekken onder de zonden uit het verleden. De Zwitserse grootbank krikte weliswaar de nettowinst licht op, maar een schikking met de Duitse fiscus woog voor 300 miljoen euro op de resultaten. Uit een onderzoek van het belastingkantoor in het Duitse Bochum bleek dat UBS zijn Duitse klanten net iets te enthousiast belastingen hielp ontwijken. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.