portret

Dexia-baas stapt over naar Italiaans UniCredit

De grootste puinruimer van België heeft een nieuwe job. Wouter Devriendt, de CEO van Dexia, kondigde dinsdag tot ieders verbazing aan dat hij de Belgisch-Franse restbank verlaat en vanaf 2020 de Finance-afdeling van de Italiaanse bankreus UniCredit zal leiden.

De federale regering moet niet alleen een nieuwe ceo zoeken voor Proximus en Bpost, maar ook voor Dexia. De topman van de restbank verkast naar Italië. Het hoeft niet te verbazen dat UniCredit voor de Belgische topbankier kiest. De grootste bank van Italië is volop aan het herstructureren en moet daarbij zijn enorme portefeuille aan probleemkredieten afbouwen. Laat dat net de disciplines zijn waarin Devriendt excelleerde sinds hij in 2016 Karel De Boeck opvolgde als CEO van Dexia.

De restbank Dexia, de erfenis van de implosie van de gelijknamige Belgisch-Franse groep in 2012, heeft maar één kerntaak: de enorme balans van 650 miljard euro zo snel mogelijk afbouwen zonder dat de Belgische en Franse belastingbetalers daar al te grote risico’s bij lopen. België en Frankrijk controleren Dexia samen voor 99,6 procent en stellen zich samen voor 85 miljard euro borg.

Devriendt bleef niet bij de pakken zitten. Torste Dexia net voor zijn komst nog een balanstotaal van 212,8 miljard euro, dan was dat eind juni teruggebracht naar net geen 135 miljard.

De Kortrijkse vijftiger staat bekend als een harde onderhandelaar, wat van pas kwam toen hij Dexia’s Israëlische bankactiviteiten en de Duitse dochter DKD van de hand kon doen.

Het goedkopegeldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die volop rommelpapier opkoopt, en de gunstige omstandigheden op de markten hielpen Devriendt daarin. Toch mag de rol van de discrete econoom, met MBA’s van Philadelphia en Rotterdam op zak, niet onderschat worden. De Kortrijkse vijftiger staat bekend als een harde onderhandelaar, wat van pas kwam toen hij Dexia’s Israëlische bankactiviteiten en de Duitse dochter DKD van de hand kon doen. Een huzarenstuk, want die activiteiten werden lange tijd beschouwd als twee onverkoopbare brokken van Dexia.

Een harde werker dus, al waakte Devriendt volgens ingewijden ook over een goede werksfeer bij de groep. ‘Zo heeft hij ervoor gezorgd dat Dexia na jaren weer personeelsfeesten organiseert’, klinkt het. ‘Om de sfeer erin te houden spoort hij werknemers ook aan om aan sport te doen.’ Devriendt is zelf een fervent sporter, met een voorliefde voor mountainbiken en surfen.

Moment opportuun

De voorbije maanden werd zwaar onderhandeld om de waarborgregeling voor Dexia met tien jaar te verlengen na 2021. Nu een nieuw Belgisch-Frans garantiesysteem is afgeklopt en ook een beursexit voor de restbank in de steigers staat, acht Devriendt het moment opportuun om zijn carrière een nieuwe wending te geven.

Dexia balans

Dat de bankierszoon - zijn vader was zeteldirecteur voor het latere KBC - internationale ambities had, was geen geheim. Voor hij in 2011 adviseur werd bij de overheidsholding FPIM had Devriendt er al een rijke carrière op zitten met passages bij Ethias, ABN AMRO en Fortis.

Dexia zit dan wel wat voor op schema, er ligt nog genoeg werk op de plank voor opvolger Bart Bronselaer. Die is al sinds 2012 aan boord bij Dexia en leidde eerder de ‘bad bank’ van Fortis. De voormalige topbankier in de Londense City, ook de schoonzoon van CD&V-politicus Etienne Schouppe, zal flink wat energie moeten steken in de verkoop van de Britse en Italiaanse delen van Dexia’s kredietportefeuille. De verkoop van die twee brokken, elk goed voor 21 miljard euro, wordt allesbehalve makkelijk nu de Italiaanse politiek in een permanente crisis lijkt te zitten en een chaotische brexit steeds dichterbij komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie