Dexia betaalt zich blauw aan waarborgen

(Foto: Belga)

De Dexia-groep betaalde in het eerste halfjaar ongeveer 500 miljoen euro aan vergoedingen voor staatsgaranties.

Dexia financiert zich in hoofdzaak met staatswaarborgen van België, Frankrijk en Luxemburg. Om van die garanties te genieten, moet Dexia betalen. Volgens onze informatie liep de factuur in de eerste zes maanden van het jaar al op tot zo’n 500 miljoen. Dat bedrag omvat een startcommissie (‘upfront fee’) van 225 miljoen euro en maandelijkse vergoedingen. Het geld gaat naar België (60,5%), Frankrijk (36,5%) en Luxemburg (3%).

Het bedrag kan niet worden geëxtrapoleerd naar de tweede jaarhelft, omdat Dexia dan normaal gezien geen ‘upfront fee’ moet betalen. De omvang van de staatsgaranties - 55 miljard euro sinds juni en voor de duur van vier maanden - ligt intussen ook hoger (tussen december en juni was dat 45 miljard euro).

Ex-topman Pierre Mariani pleitte de jongste maanden herhaaldelijk voor lagere vergoedingen. Bij te hoge vergoedingen blijft Dexia verlieslatend en zullen de betrokken landen de groep moeten herkapitaliseren, meent hij.

Ondertussen werd de nieuwe Dexia-top eindelijk benoemd. De raad van bestuur van de restbank zette gisteren in Parijs het licht op groen voor de benoeming van Karel De Boeck als nieuwe CEO en van de Fransman Robert de Metz als nieuwe voorzitter. Ex-Fortis-topbankier Karel De Boeck neemt plaats op de stoel van de Fransman Pierre Mariani en Robert de Metz treedt in de plaats van De Boeck die zelf Jean-Luc Dehaene was opgevolgd.

Volgens onze informatie besliste Dexia, in tegenstelling tot wat verwacht werd, nog niet om exclusieve onderhandelingen op te starten over de verkoop van de divisie vermogensbeheer Dexia AM. De Chinese private-equitygroepen Hony Capital en GCS Capital worden gezien als favorieten voor de overname. New York Life Insurance en Macquarie waren de laatste concurrenten van de Chinezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud