Dexia BIL gaat naar Qatar

Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani, de emir van Qatar (foto: AFP)

Het staatsinvesteringsfonds van Qatar gaat Dexia BIL, de Luxemburgse poot van Dexia, overnemen. De Luxemburgse staat krijgt een minderheidsbelang van Dexia BIL in handen.

Dexia meldde vanmorgen dat het exclusieve onderhandelingen aanknoopte met een groep internationale investeerders waaraan ook de Luxemburgse staat zou deelnemen, met het oog op de verkoop van Dexia Banque Internationale à Luxembourg  (Dexia BIL).

De hoofdinvesteerder blijkt het staatsinvesteringsfonds van Qatar te zijn, vernam De Tijd van meerdere bronnen. Ook de namen van Luxempart (het voormalige BIL Participations) en van de verzekeraar Le Foyer circuleren. Er is in de wandelgangen sprake van een prijs van 900 miljoen voor Dexia BIL, 'een bradeerprijs' volgens sommige waarnemers. Maar de Luxemburger Wort heeft het over een transactie van 'minstens 5 mijlard euro'. De beurswaakhond FSMA besliste de koers van Dexia te schorsen omdat er over de deal al bedragen circuleren.

Canadezen

Uit goede bron werd vernomen dat er ook rond de joint venture RBC Dexia Investor Services al discussies aan de gang zijn. Royal Bank of Canada (RBC) en Dexia bezitten elk 50 procent van de wereldspeler voor het effectenbeheer voor fondsen. RBC beschikt over een voorkooprecht op de aandelen van Dexia.

Voor Dexia Asset Management (Dexia AM) is 'heel veel interesse', zegt een goedgeplaatste bron. Namen van geïnteresseerde partijen zijn voorlopig niet bekend. Volgens onze informatie polste de private-equitygroep CVC de jongste maanden naar de mogelijkheid om de vermogensbeheerder over te nemen. Maar dat ging niet verder dan informele contacten. Dat dossier is gecompliceerder, omdat Dexia Asset Management zowel in de handen van Dexia Bank België (50%) als van Dexia BIL (50%) zit.

Voorts krijgt ook de redding van Dexia Frankrijk vorm. In Frankrijk staat een nieuwe bank in de steigers om de kredietverlening aan de lokale besturen te verzekeren. De raad van bestuur van de Franse postbank Banque Postale, die betrokken wordt bij de constructie, gaf gisteren al groen licht voor de nieuwe instelling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud