Dexia lijdt onder wanbeheer in Amerikaanse stad

Dexia riskeert miljoenen mis te lopen omdat het Amerikaanse stadje Bell, een voorstad van Los Angeles, mede door wanbeheer in ernstige financiële moeilijkheden geraakt is. Dexia kocht in 2007 voor 35 miljoen dollar obligaties van Bell, maar de stad kan haar terugbetalingsverplichtingen niet meer nakomen.

Bell telt amper 38.000 inwoners, vooral van Latijns-Amerikaanse origine. Meer dan een kwart van de inwoners zit beneden de armoedegrens. Die context weerhield het stadsbestuur er de voorbije jaren echter niet van ambitieuze plannen te ontwikkelen.

Zo kocht Bell een stuk braakliggende grond van de federale overheid met de bedoeling het terrein te verhuren aan de Burlington Northern Santa Fe Railway, de spoorwegmaatschappij van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Die was van plan haar nabijgelegen goederendistributieactiviteiten uit te breiden, zo luidde de redenering, en had interesse om de grond op lange termijn in gebruik te nemen en de stad daarvoor met maandelijkse betalingen te vergoeden.

Bell had wel een probleem: het had het geld voor de aankoop en de ontwikkeling van het terrein niet. Daarom besloot de stad de markt aan te spreken en in 2007 voor 35 miljoen dollar (nu 27 miljoen euro) obligaties uit te geven. Volgens de Los Angeles Times, die onderzoek deed naar het dossier, werden al die obligaties gekocht door Dexia.

Milieu

Maar de mooie plannen vielen in duigen. De stad verzuimde in 2008 het vereiste onderzoek te doen naar de milieu-impact van het project en werd gerechtelijk vervolgd. De spoorwegmaatschappij haakte af en er was ook geen belangstelling van andere huurders. Bovendien verminderde de waarde van de grond. 

Dat alles zette ratingbureau Standard & Poor's (S&P) er nu toe aan de kredietwaardigheid van Bell te verlagen van A- naar BB, wat overeenkomt met rommelstatus. S&P haalt daarvoor nog een andere reden aan: na onthullingen door de Los Angeles Times dienden diverse toplui van de stad onlangs ontslag te nemen nadat bleek dat ze zwaar overbetaald werden.

Obama

Vooral de vergoeding van Robert Rizzo springt in het oog. Rizzo was de administratief directeur van de stad, een externe manager die vele Amerikaanse steden gebruiken om hun dagdagelijkse operaties te leiden. Hij kreeg een basisloon van bijna 800.000 dollar per jaar - bijna het dubbel van dat van president Barack Obama - en zijn totale vergoeding liep op tot 1,5 miljoen. Het Amerikaanse gerecht startte een onderzoek naar de buitensporige lonen.

Het was ook Rizzo die de constructie rond de obligaties uitdokterde. Dat dossier doet eveneens vragen rijzen over de manier waarop de stad onder hem bestuurd werd. 

In elk geval kan Bell zijn betalingsverplichtingen tegenover Dexia niet langer nakomen. Op 1 november moet het geld op tafel leggen. Dexia bevestigde in een reactie dat de stad een betalingsachterstand heeft. 'In juni sloot de stad een akkoord met Dexia dat dient als kader voor vertrouwelijke onderhandelingen met het oog op een oplossing', meldde woordvoerster Ulrike Pommée in een gemailde verklaring.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud