Dexia niet langer 'too big to fail'

(Foto: EPA)

De restbank Dexia staat niet langer op de lijst van wereldwijd actieve financiële groepen die zo omvangrijk en complex zijn dat ze een speciale behandeling vergen, kortom 'too big to fail' zoals ze sinds de bankencrisis van 2008 heten. Dat blijkt uit een update van de lijst door de Financial Stability Board (FSB).

Dat is een internationale instantie die in de schoot van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in het Zwitserse Basel instaat voor de coördinatie van het werk van de nationale financieeltoezichthouders en de internationale regelgevers voor de sector.

Een jaar geleden legde de FSB een lijst vast van 29 groepen die too big to fail zijn. Dat is geen vrijblijvende oefening: vanaf 2016 moeten zij een extra kapitaalbuffer aanleggen om zo beter schokken te kunnen opvangen en minder snel een gevaar kunnen vormen voor het wereldwijde financiële systeem.

Donderdagnacht publiceerde de FSB een update van de lijst van toen. Er zijn nu nog 28 spelers die voor een extra kapitaalbuffer in aanmerking komen. Maar niet alleen Dexia is van de lijst verdwenen. Ook de Duitse Commerzbank en Lloyds uit Groot-Brittannië zijn in dat geval. Daar staat tegenover dat het Britse Standard Chartered en BBVA uit Spanje erbij gekomen zijn.

Volgens de FSB is Dexia geschrapt omdat het ontmanteld wordt. Maar dat wil niet zeggen dat de restbank bij een faillissement geen gevaar meer vormt voor het financiële systeem.

De FSB bepaalde bij de update ook welke bank hoeveel extra kapitaal - 1 tot 2,5 procent van de risicogewogen activa - zal moeten aanhouden. In de hoogste schijf vallen Citigroup, Deutsche Bank, HSBC en JP Morgan Chase.

De volgende jaren komen er nieuwe updates van de lijst.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud