Dexia vangt 2,8 miljard voor Denizbank

(foto: Reuters)

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Dexia heeft zijn Turkse dochter DenizBank eindelijk verkocht. De koper is de Russische Sberbank. Die betaalt omgerekend 2,82 miljard euro, iets minder dan de 2,9 miljard die naar voren geschoven werd.

De overnameprijs bedraagt 6,47 miljard Turkse lira (2,82 miljard euro). Hij kan nog oplopen tot 7,09 miljard Turkse lira (3,09 miljard euro) om rekening te houden met de evolutie van het netto-actief van DenizBank, berekend volgens de IFRS-boekhoudnormen, tussen eind 2011 en de datum van de definitieve awikkeling van de deal, wellicht in het vierde kwartaal van dit jaar. Dat meldt Dexia in een persbericht.

De overnameprijs vertegenwoordigt ongeveer 1,33 keer de boekwaarde van Denizbank. Sberbank neemt behalve de Turkse activiteiten van Denizbank ook diens Russische en Oostenrijkse dochter over.

De Europese Commissie moet de verkoop nog goedkeuren. Alle verkoopdossiers van Dexia moeten bij Europa ingediend worden.

Somber

De verkoop heeft enkele positieve kanten. Dexia zet een grote stap in zijn ontmanteling. Van de grote, te verkopen onderdelen moet enkel nog Dexia Asset Management de deur uit. Bovendien haalde Dexia nog een 'redelijke' prijs uit de deal. Naar verluidt boden de Russen aanvankelijk maar 2,3 miljard euro.

Maar hier stopt het goede nieuws. Dexia zal na de verkoop van DenizBank een verlies van 700-800 miljoen euro moeten opnemen in zijn resultaten. DenizBank stond eind 2011 tegen 3,6 miljard in de boeken van de holding.

De verkoopprijs ligt daar zo’n 700-800 miljoen onder. Na het monsterverlies over 2011 was het eigen vermogen van Dexia, het collectieve spaarpotje van de aandeelhouders, al 2 miljard negatief. Na de DenizBank-deal zal dat oplopen tot 2,7 miljard.

De ontmanteling is grotendeels rond en het plaatje oogt somber: de restbank zwalpt zonder kapitaalbuffer in woelige financiële markten rond. Nochtans is een stevig stootkussen broodnodig om de 75 miljard euro grote erfenisportefeuille ordentelijk te kunnen afwikkelen.

In het belang van de Belgische belastingbetaler is het zaak de toxische portefeuille met zo klein mogelijke verliezen te laten uitdoven. Maar verliezen zullen er zijn. Dus is er eigen vermogen nodig om die verliezen op te vangen. De vraag is bijgevolg hoe en wanneer de zieltogende restbank geherkapitaliseerd moet worden.

Dexia zelf stelt dat het de impact van deze verkoop op zijn financiële staten en zijn reglementaire ratio's 'uitgebreid zal toelichten' bij het afsluiten van de transactie.

Staatsgaranties

Ondertussen blijft het Dexia-dossier ook de Belgische politiek beroeren. Waar België vorige week nog weigerde in te stemmen met hogere tijdelijke staatsgaranties voor Dexia, liet ons land deze week zijn verzet varen.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) werd daarover aan de tand gevoeld in de Kamer. Volgens hem veranderde de houding van België ‘door de daling van de Duitse langetermijnrente en van de euro, twee fenomenen die een sterke impact hebben op de liquiditeitsbehoeften van Dexia. Geen verhoging was geen optie’, zei hij.

Ondertussen nemen meerdere waarnemers er aanstoot aan dat de Franse tak Dexia Crédit Local (DCL) tot voor kort nog nieuwe leningen verstrekte terwijl Dexia in volle ontmanteling zit. Vanackere liet weten dat België contractueel bekwam dat DCL geen nieuwe leningen meer zou verstrekken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud