Dexia verwacht in 2014 440 miljoen verlies

Karel De Boeck, CEO van Dexia (foto: Belga) ©BELGA

Dexia-CEO Karel De Boeck denkt dat de restbank over 2014 het verlies kan terugdringen naar ongeveer 440 miljoen, met dank aan lagere financieringskosten.

Met een verlies van 1,1 miljard euro over 2013 blijft Dexia-CEO Karel De Boeck onder de doelstelling om het verlies tot 950 miljoen te beperken. 'Het is slechter dan gepland, maar dat is vooral het gevolg van een uitzonderlijke boekhoudkundige last in het tweede kwartaal', zei De Boeck op een persconferentie. 'Het recurrente verlies beloopt 669 miljoen. We doen het dus eigenlijk zo'n 300 miljoen beter dan verwacht'.

Voor dit jaar rekent De Boeck op een verlies van ongeveer 440 miljoen euro, vooral door lagere financieringskosten. Een pakket financieringen onder de dure staatswaarborg van 2008 is begin 2014 alvast afgewikkeld.

'Het is niet langer erop of eronder voor Dexia', oordeelde De Boeck over de gang van zaken bij de restbank. 'Het is een veel genuanceerder verhaal geworden. Het is niet meer morgen failliet en tientallen miljarden euro's aan verliezen voor de staten. Maar de vreselijke draak Dexia is nog niet dood. We zijn nog steeds drakentemmers, maar hij is wel kleiner geworden. We hebben geprobeerd de draak minder vuur te laten spuwen in 2013, want daar gaat het om, de belastingbetalers in België en Frankrijk behoeden voor verliezen', stelt De Boeck.

Crediop

De Boeck gaf ook aan dat Dexia een koper zoekt voor de Italiaanse dochter Dexia Crediop, ook al is de restbank daartoe in het kader van het Europese afslankingsplan niet verplicht. Er lopen 'concrete gesprekken' met een aantal partijen. Dat is een verrassing, aangezien Crediop tot nog toe zo goed als onverkoopbaar werd geacht.

Bij een verkoop zal Dexia waarschijnlijk een verlies moeten slikken. Daar staat tegenover dat de balans dan weer een stuk krimpt en dus ook de financieringskosten een stuk verminderd kunnen worden.

De Boeck noemde Crediop een van de onzekerheden van dit jaar voor Dexia. De grondige doorlichting door de Europese Centrale Bank is een andere onzekerheid. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud