Dexia-voorzitter krijgt geen hoger brutoloon

©BELGAIMAGE

Na maanden van discussie tussen België en Frankrijk moet Gilles Denoyel, de Franse voorzitter van Dexia, alsnog inbinden op zijn looneisen.

Denoyel, die vorig jaar zijn landgenoot Robert de Metz opvolgde als voorzitter van de raad van bestuur van Dexia , eiste dat hij jaarlijks evenveel zou verdienen als zijn voorganger. Dexia betaalde de Metz elk jaar 250.000 euro. Maar de Metz, die in Brussel woont, werkte als zelfstandige en betaalde de sociale bijdragen uit eigen zak.

Denoyel woont evenwel in Frankrijk, en door de Franse fiscaliteit zou zijn nettovergoeding veel lager uitvallen als Dexia hetzelfde vergoedingssysteem zou behouden. De bankier ijverde er al maanden voor dat ook hij netto 250.000 euro zou ontvangen, maar dat zou Dexia op extra kosten jagen. De discussie liep zo hoog op dat er ook wrevel ontstond tussen de Franse en de Belgische aandeelhouders

Nu blijkt Denoyel alsnog ingebonden te hebben. Volgens de krant La Libre Belgique besliste de raad van bestuur van Dexia eind april dat hij als voorzitter jaarlijks 250.000 euro bruto zou ontvangen. 

De restbank houdt woensdagmiddag haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Op veel interesse van kleine beleggers kan de groep niet rekenen. Dexia is dan wel beursgenoteerd, de aandelen zijn de facto niets waard. De bank, die wordt gecontroleerd door de Belgische en de Franse overheid, heeft nog als enige taak haar enorme balans zo snel en zo veilig mogelijk af te bouwen.

Nu Dexia eind april definitief een punt zette achter de verkoop van zijn Duitse dochter DKD, heeft die balans nog een omvang van zo'n 135 miljard euro. België en Frankrijk staan nog altijd voor 65 miljard euro garant voor Dexia. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud