Advertentie

Dexia zet turbo op krimp

©IMAGEGLOBE

Nu komt echter het zware werk voor de Belgisch-Franse restbank, want de resterende grote brokken van de kredietportefeuille zijn Italiaans en Brits.

Eerst het slechte nieuws: Dexia, de erfenis van de implosie van de gelijknamige Belgisch-Franse bankgroep in 2011, dook ook 546 miljoen euro in het rood over de eerste helft van 2019.

Dan het goede nieuws: dat forse verlies is er omdat de restbank haar job doet. Terwijl andere beursgenoteerde bedrijven hun aandeelhouders proberen te charmeren met groei, heeft Dexia-CEO Wouter Devriendt maar één job: krimpen, zo snel mogelijk. Hoe meer Dexia zijn balanstotaal reduceert, hoe minder risico de aandeelhouders - de Belgische en Franse belastingbetalers die 99,6 procent controleren - nog lopen. 

Het voorbije halfjaar is die job aardig gelukt: de balans kromp tegenover eind 2018 opnieuw met 15 procent, naar 134,6 miljard euro. Bij de implosie van de Dexia-hybris in 2011, toen wijlen Jean-Luc Dehaene de bank als 'het grootste hefboomfonds ter wereld' omschreef, was de balans met 650 miljard euro nog ruim groter dan het Belgische bruto binnenlands product.

ECB-beleid

Sinds eind 2015 is de balans bijna 100 miljard gekrompen, al geeft Devriendt grif toe dat het extreem soepele beleid van de Europese Centrale Bank serieus helpt om belangrijke brokken van de kredietportefeuille zonder al te grote verliezen van de hand te kunnen doen. 

Een belangrijke factor bij de snelle krimp is de geslaagde verkoop van de Duitse dochter Dexia Kommunalbank (DKD). Op de snelle verkoop van de krediet- en obligatieportefeuille - wat Dexia zelf de 'voluntarische afbouw' noemt - en de Duitse exit slikte Dexia 283 miljoen euro verlies. Daarnaast verliest Dexia bij het beheer van de restbank ook ongeveer 1 miljoen euro per dag, omdat tegenover de krimpende balans onverminderd hoge kosten voor onder meer regelgeving staan.

Duitsland

Dexia wil van de beurs

Dexia roept op 16 oktober zijn aandeelhouders samen om zich uit te spreken over een delisting. 'Zo wordt het administratieve beheer vereenvoudigd.'

'Dexia-aandelen hebben geen enkel vooruitzicht op de toekenning van een dividend of een vereffeningsbonus', brengt Dexia in herinnering in het persbericht.

Door de DKD-exit is het deel Duitsland in de resterende kredietportefeuille van net geen 100 miljard fors afgenomen tot 1,1 miljard, tegenover 16,7 miljard eind 2018. De resterende brokken snel krimpen belooft echter een stuk minder evident te worden. De grootste brokken van de kredietportefeuille zijn nu Brits en Italiaans, met elk 21 miljard euro.

Het eerste land kampt met een zelden geziene politieke crisis en het dreigt straks zonder deal uit de Europese Unie te tuimelen. Italië blijft met zijn torenhoge schuldenberg een tikkende tijdbom, al heeft een deal tussen de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocraten in Rome weer even de lont uit het vuur genomen. 

DEXIA IN EEN NOTENDOP
  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De nog steeds beursgenoteerde aandelen zijn zo goed als waardeloos
  • Dexia beschikt over een eigen vermogen van 7,2 miljard, 5,3 procent van de 134,6 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van net geen 100 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille die daar een veelvoud van is. 
  • Het regelgevend kernkapitaal beloopt 7,5 miljard, 25 procent van de 'risicogewogen' activa van 30,3 miljard
  • Het eigen vermogen en het kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Italiaanse (21 miljard), Britse (21 miljard) en Franse (19 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 1,2 miljard relatief klein
  • 93 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De renteopbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten voor onder meer regelgeving staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud