Diamantairs en banken dicht bij akkoord over zichtrekeningen

©Bloomberg

De Antwerpse diamantsector en bankensector Febelfin komen dicht bij een akkoord waarbij diamantbedrijven opnieuw toegang krijgen tot bankdiensten. Dat heeft federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) donderdag aangekondigd op het lijsttrekkersdebat georganiseerd door de diamantsector.

De minister verwacht dat beide partijen in de komende weken het protocol zullen ondertekenen.

Heel wat diamantairs slagen er al jaren niet meer in een rekening te openen of een lening af te sluiten bij een Belgische bank. Sinds de sluiting van de Antwerp Diamond Bank van KBC in 2014 weigeren veel Belgische banken elke dienst aan de volledige Antwerpse diamantsector, vanwege de slechte reputatie met betrekking tot belastingontduiking en transparantie. Vooral de kleinere bedrijven lijden hieronder.

Om de sector tegemoet te komen, startte Kris Peeters daarom een wetgevend initiatief om diamantairs recht te geven op een bankrekening. 'Maar ik werd benaderd door koepelorganisatie AWDC, die aangaf dat ze zelf een akkoord konden sluiten', zegt de minister.

Daarom zette Peeters zijn wetgevend initiatief stop en bracht het AWDC en de bankensector bij elkaar. Die staan nu dicht bij een protocolakkoord, zegt de minister. Het AWDC heeft zich ertoe verbonden een 'compliance officer' aan te stellen, waarbij banken kunnen aankloppen om te bepalen of een individueel diamantbedrijf betrouwbaar en kredietwaardig is. Zo krijgt de bank meer garanties en krijgt de diamantair het recht om een rekening te openen.

Minister Peeters wil niet kwijt welke banken aansloten bij het akkoord, tot het protocol getekend is. Hij verwacht dat dat in de komende weken zal gebeuren.

Febelfin nuanceert

Febelfin bevestigt dat de gesprekken over een basisbankdienst constructief verlopen, maar nuanceert. Er wordt nog volop gewerkt aan de modaliteiten waardoor er nog geen sprake is van een finaal akkoord. 'Febelfin heeft samen met de ministers van Economie en Financiën en met hulp van de Nationale Bank van België de contouren vastgelegd voor een proefproject dat enerzijds diamantbedrijven gemakkelijker toegang moet verlenen tot betaaldiensten en anderzijds banken kan helpen om hun risico's te beperken', verklaart woordvoerster Isabelle Marchand. 'De komende weken wordt het project verder uitgewerkt en daarna voorgelegd aan de banken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect