Diamond geeft fouten Barclays toe

Bob Diamond, voormalig CEO van Barclays.

Tijdens de hoorzitting voor een Britse parlementaire commissie gaf Bob Diamond, de voormalige topman van Barclays, woensdagnamiddag toe dat er in de groep 'fouten' zijn gemaakt en dat er sprake was van 'laakbaar gedrag'. Bij de rentemanipulatie waren 14 traders betrokken, maar hijzelf zou pas in juni op de hoogte zijn gebracht.

Diamond, die dinsdag ontslag nam als CEO van Barclays, werd door het 'Treasury Select Committee' van het Lagerhuis op de rooster gelegd over zijn kennis over en betrokkenheid bij het manipuleren van de referentierente Libor. Barclays vervalste de interbankenrente meerdere keren in de periode 2005-2008 met de bedoeling de winsten aan te dikken of de verliezen te beperken, of – tijdens de financiële crisis - om zijn imago te vrijwaren.

Diamond zei dat hij een stap opzij heeft gezet omdat hij 'van Barclays houdt' en vreesde dat de intense focus op zijn leiderschap de bank schade zou toebrengen. Barclays ligt stevig onder vuur voor zijn rol in de jarenlange manipulatie van de interbankenrente.

Vorige week maakte Barclays bekend dat het 290 miljoen pond (360 miljoen euro) heeft betaald om een einde te stellen aan het onderzoek van Britse en Amerikaanse regelgevers naar zijn betrokkenheid in het schandaal. Er zouden nog meer dan twintig andere banken in het vizier van de toezichthouders liggen.

Tucker

Diamond herhaalde dat hij het telefoongesprek met Paul Tucker, de ondervoorzitter van de Bank of England, niet heeft geïnterpreteerd als een hint dat Barclays zijn Liborcijfers moest verlagen.

Tucker drukte tijdens dat gesprek in oktober 2008 zijn bezorgdheid uit over het feit dat Barclays zo'n hoge schattingen inzond voor de prijs waaraan het dacht te kunnen lenen. Dat wakkerde bij Diamond de vrees aan dat de Britste overheid Barclays zou willen nationaliseren, zei de voormalige topman.

Tijdens de financiële crisis van 2008 klopte Barclays niet aan bij de Britse overheid om steun - wat andere grote Britse banken wel deden - maar vond de groep geld in het Midden-Oosten.

Uit de hoorzitting bleek dat Jerry del Missier, tot dinsdag de operationeel directeur (COO), uit het gesprek met Tucker mogelijk wel concludeerde dat Barclays zijn Liboraanvragen moest verlagen. Del Messier zou in dat geval de Barclays-directeur zijn die het meeste 'schuld' treft voor het manipuleren van de Libor.

14 traders

Vreemd is wel dat Diamond verklaarde dat hij pas in juni van het hele gedoe op de hoogte werd gesteld. Hij zou er 'fysiek ziek' van zijn geworden. Hij herhaalde dat het om 'laakbaar gedrag' gaat en dat de handelingen van enkelen niet de hele bedrijfscultuur van Barclays weerspiegelen.

De Libormanipulatie gebeurde door een groep van 14 traders. De directie van de bank was daar volgens Diamond niet van op de hoogte omdat de informatie over vervalste Liboraanvragen nooit hoger geraakte dan het niveau van de 'desk supervisor', totdat het onderzoek over rentemanipulatie losbarstte.

Het gemanipuleer van de referentierente was slecht, gaf Diamond toe, maar hij wou in het Lagerhuis niet zover gaan het hele verlonings- en bonussensysteem in de banksector in vraag te stellen.

Diamond wierp ook een steen naar de regelgevers. Heel wat media hadden al bericht dat er iets mis was met de Libor, vooraleer het onderzoek zelf op gang kwam, merkte hij op.

Veel essentiële nieuwe informatie leverde de hoorzitting niet op. Diamond zeilde handig rond de klippen heen, zei herhaaldelijk dat er fouten zijn gebeurd en dat hij er de verantwoordelijkheid voor neemt. 'I love Barclays' was een dooddoener die hij steeds weer in de mond nam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud