Dierckx favoriet voor voorzitterschap Belfius

Filip Dierckx. ©©Thierry du Bois

De bankier Filip Dierckx staat in poleposition om deze week te worden voorgedragen als voorzitter van Belfius. Maar dat is slechts het begin van lange goedkeuringsprocedure.

Donderdag komt de raad van bestuur van Belfius bijeen, onder meer voor de keuze van een nieuwe voorzitter. De bestuurders moeten beslissen op basis van een aanbeveling van het nominatie- en remuneratiecomité. Dat bestaat uit voorzitter Jos Clijsters, Lutgart Van den Berghe en Carine Doutrelepont.

Volgens meerdere bronnen is Filip Dierckx, tot voor kort de nummer twee van BNP Paribas Fortis, de favoriet om Clijsters in april op te volgen. De kans is groot dat hij het wordt. Maar het laatste woord is voor de federale overheid, sinds de nationalisering van 2011 de enige aandeelhouder. Eind april moet de regering zijn benoeming goedkeuren op de algemene vergadering van Belfius.

Belangenconflict

Ondertussen moet nog een belangrijke horde worden genomen. De Nationale Bank en de Europese Centrale Bank moeten bekijken of de kandidaat ‘fit and proper’ is voor de job. Die screening duurt enkele maanden.

Het mogelijke belangenconflict van Dierckx bij de hr-dienstengroep SD Worx wordt wellicht met een vergrootglas bekeken. Volgens meerdere bronnen bezondigde Dierckx zich aan belangenvermenging in een kredietdossier van de bank met de hr-dienstengroep, waar hij uitvoerend voorzitter is. Op een vergadering met bankiers van BNP Paribas Fortis verklaarde Dierckx tot twee keer toe dat hij er was als voorzitter van SD Worx. Dat ligt volgens diezelfde bronnen aan de basis van zijn vervroegde en plotse vertrek bij BNP Paribas Fortis.

Dierckx ontkent dat. Hij verklaarde begin deze maand dat hij bij BNP Paribas nog moeilijk kon functioneren omdat was uitgelekt dat hij mogelijk Belfius-voorzitter zou worden en hij geïnteresseerd is in de job.

Intussen veroorzaakt Clijsters’ vervanging in de politiek animo. De sp.a eiste gisteren dat de Kamercommissie Financiën dringend bijeenkomt over de bank, omdat de voorzitterskeuze ‘mee bepalend kan zijn voor de richting die Belfius uitgaat’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud