Advertentie

Digitale plofkraak treft Argenta

©Siska Vandecasteele

De Antwerpse spaarbank Argenta heeft 144 geldautomaten tijdelijk uitgeschakeld nadat criminelen een aantal ervan hadden proberen leeg te maken door ze te hacken.

Het is de eerste keer dat een financiële instelling in ons land het slachtoffer wordt van zo’n digitale plofkraak.

Vorig weekend hebben criminelen geprobeerd binnen te breken in de computer van een Argenta-geldautomaat in de Antwerpse gemeenten Borsbeek en Ranst. Hoe succesvol die inbraken waren en welke buit ze hebben opgeleverd, is niet bekend. Argenta wil daar uit veiligheidsoverwegingen niet over communiceren.

Het Antwerpse parket bevestigde vrijdag dat er meerdere inbraakpogingen zijn geweest in het Antwerpse en dat een onderzoek is begonnen. ‘Maar nu kunnen we daar geen verdere informatie over vrijgeven’, zegt een woordvoerder.

Dat dieven geldautomaten willen leeghalen door ze te hacken is volgens experts een primeur voor België.

De digitale inbrekers zouden een bepaald type geldautomaat hebben geviseerd. Om veiligheidsredenen heeft Argenta besloten alle geldautomaten van dat type tijdelijk uit te schakelen. Het gaat om 144 toestellen. De bank onderzoekt de zaak en werkt aan een snelle heropstart van de toestellen. Dat gebeurt in samenwerking met Diebold, het bedrijf dat de geldautomaten beheert.

Dat criminelen geldautomaten proberen te kraken door in te breken in hun besturingssystemen, is volgens kenners een primeur voor België.

Biljetten spuwen

Maar nieuw is het fenomeen niet. In Duitsland werden meerdere banken drie jaar geleden het slachtoffer van een praktijk die ‘jackpotting’ heet. Daarmee breken criminelen in geldautomaten in door schadelijke software of malware te installeren. Dat doen ze bijvoorbeeld door een paneel van de automaat te verwijderen waardoor ze bij een USB-ingang van de automaat kunnen. Als de inbraak succesvol is, kunnen ze de automaat zo sturen dat die biljetten begint uit te spuwen. In andere gevallen breken misdadigers in op de centrale IT-systemen waarop banken hun geldautomaten laten draaien. Zo’n aanvallen duren soms hooguit een kwartier, maar de financiële schade kan groot zijn.

Voor Argenta is de poging om digitaal in te breken in de geldautomaten een nieuwe opdoffer, nadat de bank vorig jaar het slachtoffer was van een plofkrakenplaag. Die leidde ertoe dat de bank een tijdlang al haar bankautomaten moest sluiten. Argenta heropende zijn automaten, maar een deel ervan bleef voorgoed dicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud