Door droogte getroffen boeren krijgen respijt van Crelan

©BELGA

Landbouwklanten die slachtoffer zijn van de zware droogte, kunnen gedurende een jaar de kapitaalaflossingen op hun kredieten opschorten.

Na een uitzonderlijk droog voorjaar dreigen de inkomsten van heel wat landbouwers in de akkerbouw en groentensector onder druk te staan. Na de hittegolf van de voorbije week heeft Crelan - dat tot enkele jaren terug nog als Landbouwkrediet door het leven ging - nu beslist om tegemoet te komen aan landbouwklanten.

Getroffen land- en tuinbouwers zullen in principe een jaar geen kapitaal moeten terugbetalen op hun krediet. Maar dan moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen: de schade moet officieel zijn vastgesteld door een onafhankelijke partij en er moet een dossier zijn ingediend bij het Landbouwrampenfonds.

Crelan komt wel snel met deze aankondiging, want pas volgende week wordt beslist of de droogte van de voorbije maanden als een landbouwramp wordt erkend. Er zijn wel al een aantal fruit- en groentekwekers die een dossier hebben ingediend bij het rampenfonds na de onverwachte vorst eerder in het voorjaar. Ook zij komen in aanmerking voor de tegemoetkoming, zegt Crelan.

Grasgroeicrisis

Hoeveel geld trekt Crelan hier voor uit? De groep wil daar nog geen details over geven. 'Het is nog te vroeg om goed zicht te hebben op wat dit uiteindelijk voor ons budget zal betekenen,' zegt Vincent Van Zande, landbouwadviseur bij Crelan.

'Ook al omdat het nog niet duidelijk is hoelang deze droogte zal aanhouden. Als het binnen de twee weken niet regent, zullen bijvoorbeeld aardappel- en maïstelers het moeilijker krijgen. In Wallonië dreigt dan weer een grasgroeicrisis, waardoor het voor melkveehouders zwaarder wordt om hun dieren te voederen.'

Historische markt

Het is niet de eerste keer dat Crelan zijn landbouwklanten meer financiële ademruimte wil geven. In 2015 en 2016 lanceerde de bank al gelijkaardige acties. 

Crelan is dan ook een belangrijke financier van de landbouwindustrie. De groep heeft in België een marktaandeel van ongeveer 30 procent in de sector. In Wallonië is Crelan marktleider met een marktaandeel van 45 procent. In Vlaanderen, waar KBC marktleider is, controleert Crelan een kwart van de markt.

Of KBC of andere banken met landbouwklanten het voorbeeld van Crelan zullen volgen, is voorlopig niet bekend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud