Dozijn grootbanken gedagvaard in de VS

(Foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), de Amerikaanse instantie die deposito's beschermt maar ook mee toeziet op de bankensector, heeft dertien grootbanken uit vooral Europa en de VS gedagvaard wegens geknoei met het Libor-rentetarief.

Bij de Europese banken gaat het om Deutsche Bank, Société Générale, HSBC, RBS, Barclays, Lloyds, UBS en Credit Suisse. De Amerikaanse zijn JPMorgan, Citigroup en Bank of America. Ten slotte kregen ook Royal Bank of Canada en Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ een dagvaarding in de bus. Opvallend is dat ook de Britse bankenfederatie BBA gedaagd wordt.

Al die instellingen liggen al wereldwijd onder vuur wegens het geknoei en maken het voorwerp uit van tal van onderzoeken en rechtszaken. In een aantal gevallen hebben ze ook al miljardenboetes en schikkingen betaald.

Nu komt daar dus een rechtszaak van de FDIC bovenop. Die voert aan dat ze tussen augustus 2007 en 'minstens midden 2011' de Libor gemanipuleerd hebben in hun voordeel, maar ten nadele van andere banken. Het gaat daarbij onder meer om 38 kleine banken die op de fles gingen en onder de hoede van de FDIC kwamen.

De instantie heeft het over fraude en kartelvorming en vraagt een niet nader bepaalde vergoeding.

Nog vrijdag raakte bekend dat de Zwitserse bank UBS ook geprobeerd heeft het interbankenrentetarief van Hongkong, de Hibor, te manipuleren. Dat leert een onderzoek door de centrale bank van de vroegere Britse kolonie. UBS krijgt geen boete, maar moet wel maatregelen nemen tegen de betrokken traders en zijn organisatie aanpassen.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud