Draghi eist maatregelen tegen oververhitting Belgische vastgoedmarkt

Mario Draghi eist als voorzitter van het ESRB dat België extra maatregelen neemt op de hypotheekmarkt. ©AFP

Het Europees Comité voor Systeemrisico's (ESRB) eist dat België maatregelen neemt om te vermijden dat de woningmarkt oververhit raakt en dat gezinnen zich te diep in de schulden steken.

ECB-voorzitter Mario Draghi besteedde er maandag in een commissie van het Europees Parlement een handvol zinnetjes aan. Toch is de waarschuwing van het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) er een die kan tellen.

Het ESRB, de instelling die onder Draghi’s voorzitterschap waakt over de financiële stabiliteit van de Europese Unie, eist dat ons land dringend extra inspanningen doet om te garanderen dat banken en verzekeraars meer voorzichtigheid aan de dag leggen bij het toekennen van hypotheken.

Twee jaar geleden had de ESRB al gewaarschuwd dat België moest ingrijpen om te vermijden dat de huizenmarkt oververhit raakt en dat gezinnen zich te diep in de schulden steken.

Dwingend

Nu gaat de toezichthouder een stap verder en stuurt hij een dwingende aanbeveling om de zaken aan te pakken. Tegen oktober 2020 moeten concrete maatregelen volgen. België is niet het enige land dat wordt geviseerd. Ook Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Zweden en Nederland kregen te horen dat ze lenen voor een woning moeilijker moeten maken.

De Belgische banken zijn al enkele jaren bijzonder actief op de hypotheekmarkt. Ironisch genoeg is dat deels te wijten aan het beleid van Draghi. Door het aanhoudende lagerentebeleid van de ECB en de scherpe concurrentie in de branche toonden de Belgische banken zich erg inschikkelijk in het toekennen van woonkredieten. Maar het ESRB vreest dat ze te makkelijk leningen verstrekken, wat op langere termijn belangrijke risico’s inhoudt.

Signalen

Zo ziet het ESRB signalen dat de Belgische woningmarkt oververhit raakt. De huizenprijzen staan op hun hoogste peil in 18 jaar, stelt het ESRB. De verhouding tussen de gemiddelde prijs en het gemiddelde inkomen wijst op een overwaardering van ongeveer 15 procent, is de schatting. ‘Ook worden meer leningen verstrekt voor een tweede woonst of voor een opbrengsteigendom.’

De toezichthouder stelt ook vast dat huishoudens zich meer en meer in de schulden steken. De schuldgraad van de Belgische gezinnen komt overeen met 61 procent van het bruto binnenlands product van ons land, merkt het ESRB op. ‘Een groot deel van de huishoudens (43%) bezit zijn huis via een hypotheek. Dat maakt de gezinnen extra kwetsbaar voor schommelingen in de woningprijzen.’

Nationale Bank

In een reactie benadrukt de Nationale Bank van België dat ze de banken en de verzekeraars ertoe heeft aangezet voorzichtiger te zijn bij het toekennen van hypothecaire kredieten. Vorig jaar legde de Nationale Bank als toezichthouder al maatregelen op betreffende de kapitaalbuffers die de Belgische banken moeten opbouwen tegen mogelijke kredietverliezen.

Begin september kondigde de Nationale Bank aan dat ze er bij de banken en de verzekeraars opnieuw zou op aandringen voorzichtiger te zijn bij het toekennen van hypothecaire kredieten. De toezichthouder deed de sector enkele voorstellen over nieuwe criteria die hij kan hanteren bij het verstrekken van woonkredieten. De banken en de verzekeraars zijn die voorstellen aan het bespreken. Wellicht volgt midden oktober een antwoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud