Drietal strijdt voor topjob Dexia

Er zijn drie kandidaten voor de CEO-functie bij de restbank Dexia: Bart Bronselaer (CEO ad interim), Alexandre De Geest en Pierre Crevits. De knoop wordt op korte termijn doorgehakt.

Wouter Devriendt, de CEO van Dexia, kondigde in de herfst van vorig jaar zijn vertrek aan. Hij ging aan de slag bij de Italiaanse grootbank Unicredit, waar hij de Finance & Control-afdeling leidt.

Hij werd ad interim vervangen door Bart Bronselaer, al jarenlang bestuurder bij de restbank. Parallel ging Dexia op zoek naar een nieuwe, permanente CEO. Omdat de voorzitter van Dexia een Fransman is, moet de CEO een Belg zijn.

Die zoektocht zit in de laatste rechte lijn. Volgens meerdere bronnen strijden drie kandidaten voor de topjob: Bronselaer, Pierre Crevits en Alexandre De Geest. Volgens onze informatie hebben Bronselaer en Crevits de beste kaarten.

40 miljard
Belgische garanties
In de nieuwe waarborgregeling voor Dexia stelt de Belgische belastingbetaler zich voor 40 miljard euro garant voor de restbank. Een zwaard van Damocles.

Bronselaer is een ex-zakenbankier en een specialist in derivaten. Hij zat vier jaar lang Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, voor. Voordat hij de CEO-rol tijdelijk overnam van Devriendt was hij zeven jaar lang bestuurder bij Dexia. In de raad van bestuur zat hij het risicocomité voor en was er ook lid van het auditcomité. De Geest kwam eveneens in 2012 aan boord als Dexia-bestuurder. Daarvoor was hij onder meer bestuurder bij het Zilverfonds, en adviseur op de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Hij is bestuurder bij de Thesaurie (FOD Financiën).

Pierre Crevits is allicht minder bekend. De Franstalige tennisliefhebber - bestuurder bij de Koninklijke Belgische Tennisbond - en macro-statisticus leidt het secretariaat van de Nationale Bank. Bij het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) zit hij het wetenschappelijk comité voor de overheidsrekeningen voor. Hij zit al jaren in de stuurgroep die de evoluties bij Dexia namens de federale overheid opvolgt. In die hoedanigheid kent hij het dossier goed. Crevits is van dichtbij betrokken bij alle onderhandelingen tussen Belgen en Fransen over de restbank.

Krimpscenario

De ECB zal zich als toezichthouder nog moeten uitspreken over de benoeming van de nieuwe CEO. Diens missie is niet min. Hij moet de miljardenbalans van Dexia versneld afbouwen. Hoe meer Dexia zijn balanstotaal reduceert, hoe minder risico de aandeelhouders - de Belgische en Franse belastingbetalers die 99,6 procent van Dexia controleren en staatswaarborgen leveren aan de restbank - lopen.

In de nieuwe waarborgregeling voor Dexia stelt de Belgische belastingbetaler zich voor 40 miljard euro garant voor de restbank. Dat is een zwaard van Damocles boven de overheidsfinanciën.

In de drie jaar onder Devriendt kromp de balans van Dexia van 213 naar 135 miljard, al blijven met vooral Brits en Italiaans papier nog lastige brokken over.

Verschuivingen

Ook bij de andere grote financiële instellingen van het land zijn er verschuivingen aan de top, maar dan in de raden van bestuur. Bij de staatsbank Belfius zag het er lange tijd uit dat Filip Dierckx (ex-BNP Paribas Fortis) voorzitter ging worden, maar volgt Jos Clijsters zichzelf uiteindelijk op. Ook bij BNP Paribas Fortis is de kans bijzonder groot dat voorzitter Herman Daems zichzelf opvolgt.

Bij bank-verzekeraar KBC treedt topindustrieel Thomas Leysen in mei terug als voorzitter. Koenraad Debackere, de algemeen beheerder van de KU Leuven, wordt naar alle waarschijnlijkheid zijn opvolger. Hij vertegenwoordigt al Cera, een van de kernaandeelhouders van KBC, in de raad van bestuur van de groep. 

DEXIA IN EEN NOTENDOP
  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De nog steeds beursgenoteerde aandelen zijn zo goed als waardeloos
  • Dexia beschikt over een eigen vermogen van 7,2 miljard, 5,3 procent van de 134,6 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van net geen 100 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille die daar een veelvoud van is. 
  • Het regelgevend kernkapitaal beloopt 7,5 miljard, 25 procent van de 'risicogewogen' activa van 30,3 miljard
  • Het eigen vermogen en het kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Italiaanse (21 miljard), Britse (21 miljard) en Franse (19 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 1,2 miljard relatief klein
  • 93 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De renteopbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten voor onder meer regelgeving staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud