Advertentie

Drukke zomer voor Belgische overnames

Of het nu via de beurs is of niet, verkopers krijgen vandaag hoge prijzen aangeboden voor hun activa. Dat geeft de fusie- en overnamemarkt wind in de zeilen. ©Photo News

De fusies en overnames waarin Belgische bedrijven betrokken zijn, volgen elkaar in hoog tempo op, niettegenstaande het putje zomer is. Uit gegevens van De Tijd blijkt dat er sinds begin juli voor niet minder dan 5 miljard euro overnames zijn beklonken. Dat is de helft van het bedrag aan Belgische fusies en overnames over het eerste halfjaar.

Nagenoeg elke dag worden nieuwe deals aangekondigd. Gisteren was dat niet anders. De Luikse producent van onkruid- en ongediertebestrijders Agriphar veranderde voor niet minder dan 300 miljoen euro van eigenaar, en de verzekeraar Ageas verkoopt zijn Britse levensverzekeringstak Ageas Protect voor 228 miljoen euro aan AIG.

Het gaat zo sterk dat drie zomerdeals al in de top vijf van de grootste Belgische transacties van het jaar prijken. De overname van de financiëledataleverancier Bureau van Dijk door het Scandinavische investeringsfonds EQT komt binnen op de tweede stek met een prijskaartje van naar schatting 1,6 miljard euro. Op vier staat de verkoop van Eco-Services door de chemiegroep Solvay voor 660 miljoen. De verkoop van Corialis - het voormalige Aliplast - door fondsen van Albert Frère voor naar schatting 640 miljoen euro komt op de vijfde plaats.

Goedkoop lenen

Dat de oververhitting zo hard toeslaat, heeft onder meer te maken met de extreem lage rente. ‘Bedrijven kunnen zich goedkoop financieren om op overnametocht te trekken. Bovendien stijgen de overnameprijzen en wordt de markt interessant voor verkopers. Parallel puilen de investeringsfondsen uit van de cash die ze móéten investeren’, zegt een dealmaker.

Er zitten nog veel deals in de pijplijn. De farmagroep UCB wil zich ontdoen van haar dochter Kremers Urban, en Arseus heeft zijn softwarepoot Corilus in de etalage gezet. Intussen werken de eigenaars van de outdoorketen A.S. Adventure, het staalbedrijf Joris Ide en de naai- en modeketen Veritas aan een verkoop. En enkele weken geleden openden Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland de zoektocht naar een (bij voorkeur industriële) partner voor Omega Pharma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud