Advertentie

Duits kroonjuweel dreigt RHJI te ontglippen

Leonhard Fischer, de gedelegeerd bestuurder van RHJ International.

De Duitse banktoezichthouder BaFin lijkt de Brusselse holding RHJ International (RHJI) opnieuw te verhinderen om de Duitse BHF-bank over te nemen van Deutsche Bank. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal eist bijkomende informatie over hoe RHJ International de deal wil financieren.

Daarmee lijkt RHJ International nog maar eens vertraging op te lopen met de overname van BHF. Het hele project sleept nu al meer dan een jaar aan.

Sinds juli 2011 was duidelijk dat RHJ International op BHF aasde. RHJI zou de Duitse vermogensbeheerder en zakenbank willen overnemen via zijn Britse dochter Kleinwort Benson. Dat is de spil van een transformatieproces dat RHJI moet laten uitgroeien van een industriële holding tot een volwaardige zakenbank.

Advertentie

Maar kort nadat RHJ International zijn interesse had getoond voor BHF, stootte de holding op tegenstand van de Duitse bankwaakhond BaFin. De toezichthouder had vooral twijfels over de manier waarop RHJ International de overname van BHF zou financieren.

Dat probleem leek in september van de baan. RHJ International kondigde trots aan dat Kleinwort Benson dan toch een bod van 384 miljoen euro kon uitbrengen op BHF. RHJ International gaf er wel een deel van zijn belang in Kleinwort Benson voor op. Timothy Collins, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van RHJ International, stapte rechtstreeks in Kleinwort Benson.

BMW-familie

Maar daarnaast liet RHJ International ook buitenstaanders toe tot het kapitaal van zijn financiële groeipool: de Amerikaanse fondsbeheerder Blackrock, het Chinese conglomeraat Fosun, en de Duitse ondernemer Stefan Quandt, die een van de hoofdaandeelhouders is van de Duitse autogroep BMW.

Dat de Duitse toezichthouder nog zijn definitieve fiat moest geven voor de deal, leek in september nog een formaliteit. Maar nu lijkt de overname plots weer heel wat minder kans op slagen te hebben.

Volgens The Wall Street Journal eist BaFin nu meer garanties van BlackRock, Quandt en Fosun om BHF financieel bij te staan mocht de groep in problemen geraken. Maar gezien het moeilijke economische klimaat is het trio niet bepaald happig om dat te doen, schrijft de zakenkrant nog.

 

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever wil de nucleaire winsten afromen van de kerncentrales die langer openblijven.
Na de verlenging van de kerncentrales wil De Wever weer een nucleaire taks
Niet alleen wil formateur Bart De Wever Doel 4 en Tihange 3 geen 10, maar 20 jaar langer laten draaien, hij wil ook weer de winsten afromen met een nucleaire rente. Dat blijkt uit de gelekte begrotingstabel.
Gesponsorde inhoud