Duitse Draghi-criticus stapt uit ECB-directie

Sabine Lautenschläger staat bekend als een criticus van het volgens haar te lakse monetaire beleid. ©Bloomberg

De plotse exit van Sabine Lautenschläger legt opnieuw de verdeeldheid in de schoot van de centrale bank bloot.

Lautenschläger zat sinds 2014 in de directie van de centrale bank, als enige vrouw. Ze stapt ruim twee jaar voor het einde van haar termijn bij de ECB (tot eind januari 2022) op, wat ongebruikelijk is.

De Europese centrale bank geeft geen reden op voor haar vertrek. Het is echter een publiek geheim dat de Duitse geen voorstander was van het hervatten van het opkoopprogramma van de ECB. Ze toonde zich eerder kritisch op het ultrasoepele monetaire beleid van de bank, dat belichaamd wordt door afscheidnemen voorzitter Mario Draghi.

Het jongste stimuluspakket van Draghi stootte op ongewoon veel kritiek, die dit keer niet binnenskamers bleef. De Nederlandse bestuurder Klaas Knot stuurde zelfs een persbericht uit om zijn bedenkingen op te lijsten. Ook de Duitse media was snoeihard

Lautenschläger was ook lid van toezichthoudende raad en was ze vicevoorzitter van het Single Supervisory Mechanism (SSM), dat toezicht houdt op bijna 120 grote banken in de eurozone. Als potentiële opvolger circuleert de naam van Isabel Schnabel, lid van de invloedrijke economische adviesraad van de regering in Berlijn. 

Frederik Ducrozet, 'ECB-watcher' bij privaatbankier Pictet, merkt op dat de opvolging dubbel belangrijk is: op dit ogenblik telt de directie geen Duitse vertegenwoordiging en is - tot de Franse Christine Lagarde op 1 november Mario Draghi opvolgt - ook de laatste vrouw uit de 25-koppige raad van bestuur verdwenen. 

Italiaan

Woensdag werd ook bekend dat Italië Fabio Panetta naar voren heeft geschoven als vervanger van Benoit Coeure. De termijn van de Fransman loopt eind dit jaar af.

Panetta is momenteel directeur-generaal van de centrale bank van Italië. In 2014 kreeg hij zitting in de toezichthoudende raad van de ECB. Panetta zou de enige kandidaat zijn, maar zijn benoeming moet nog wel door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

Met de aanstelling van Panetta zou Italië zijn zetel in de zeskoppige ECB-directie weer bemachtigen. Die raakt het kwijt als gevolg van het vertrek van Draghi op 31 oktober.

IMF

Lagarde wordt bij het IMF dan weer afgelost door de Bulgaarse Kristalina Georgieva. De raad van bestuur van het IMF duidde haar woensdag aan. Georgieva is een vroegere eurocommissaris. De voorbije jaren was ze topvrouw bij de Wereldbank.

De Bulgaarse is de eerste IMF-baas die afkomstig is uit een opkomende economie. Ze was de enige kandidaat voor de functie, die traditioneel naar een Europeaan gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud